Makthavares julkalender: lucka 7

2014 har varit ett händelserikt politiskt år. Varje dag i december resumerar Makthavare året med en julkalender som lyfter fram de största, roligaste, konstigaste eller kanske rent av smartaste politiska händelserna.

Den det stormat mest kring under Supervalsåret är utan tvekan Jimmie Åkesson. Hans valrörelse har kantats av protester, demonstrationer och vända ryggar. Trots det fick Sverigedemokraterna som bekant 9,67 procent i Europaparlamentsvalet och 12,86 procent i riksdagsvalet.

I april reste Åkesson runt på arbetsplatsbesök för att besöka viktiga verksamheter och tala om Sverigedemokraternas politik inför EU-valet i maj. Hans väg kantades av arbetsplatser där de anställda protesterade. Bland dem fanns såväl Brandmän mot rasism som Socialarbetare mot rasism.
image

Sverigedemokraterna själva var kritiska mot detta agerande från dem vars verksamheter de besökte. Statschefen Linus Bylund (SD) sa i en kommentar till SVT att han menade att det var media som ”piskade upp en stämning och vägrade ta ansvar”.

Brandmän mot rasism tackade alla som följde deras exempel med en video.