The Hangover III – baksmällan alla underskattade

Foto: Conservation Bytes, Creative Commons

Foto: Conservation Bytes, Creative Commons

Filmerna The Hangover och The Hangover part II börjar båda med att filmernas huvudpersoner vaknar upp på en okänd plats efter en hård natt och frågar sig själva: vad hände egentligen, och hur i helvete hamnade vi här?

Det är ett scenario som nog inte är helt olikt den situation många svenska politiker och journalister vaknade upp till i morse. De flesta med ett nyktert perspektiv på den svenska valrörelsen var beredda på att det skulle bli regeringsskifte, och att Stefan Löfven antagligen inte utan vidare skulle kunna skramla ihop till en majoritetsregering. Likväl blev gårdagens valresultat något av en chock för många.

Inför valvakorna igår kväll var osäkerheten stor om mycket, men fyra saker visste vi i alla fall. 1) Moderaterna skulle tappa stort, och landa på en bit över 20 procent. 2) Sverigedemokraterna skulle få runt 10 procent. 3) Miljöpartiet skulle också öka, och kanske också de landa på runt 10 procent. 4) Socialdemokraterna skulle göra ett katastrofval och landa på en bit under 30 procent. Av de saker vi visste skulle inträffa, eller rättare sagt trodde att vi visste skulle inträffa, inträffade bara en.

Att Sverigedemokraterna skulle öka jämfört med senaste valet, och det ganska stort, var mer än väntat. Att de skulle få närmare 13 procent av rösterna var emellertid något få hade räknat med. De svårigheter att bilda regering och få stöd för dess politik som sedan länge förutspåtts ser plötsligt ut att bli ändlöst mycket större.

Lika överraskande som att Sverigedemokraterna gick från 5,7 till 12,9 procent var att Miljöpartiet tappade stöd, från 7,3 till 6,8 procent. Miljöpartiet har legat över sitt valresultat från 2010 med god marginal i snart sagt varje opinionsundersökning som gjorts på sistone. De var ju tänkta att vara det vallokomotiv som eventuellt skulle kunna utmana Sverigedemokraterna om bronsplatsen i svensk politik, och som skulle göra det möjligt för Stefan Löfven att bilda en någorlunda stabil minoritetsregering. Förhoppningen var sannolikt att S + MP tillsammans skulle kunna samla närmare 45 procent av rösterna. Nu blev det inte ens i närheten av 40 procent.

Vad hände egentligen, och hur i helvete hamnade vi här?

När politiker får frågor om negativa opinionssiffror brukar de svara något i stil med: ”Opinionssiffror betyder ingenting, det är röster på valdagen som räknas.” Aldrig har det varit så sant som igår kväll. En i det här läget intressant fråga är följande: hur kunde alla opinionsinstituten ta så grovt miste på opinionsläget dagarna före valet?

Tre valundersökningar gjordes under gårdagen, SVT:s och Göteborgs universitets Valu, TV4/Novus valundersökning och Metro/Yougovs exit poll. Resultaten för vardera valundersökning presenteras nedan:

Valresultat, valundersökningar

Som synes så har samtliga undersökningar stora fel vad gäller Sverigedemokraterna, i Novus fall så mycket som ett helt Kristdemokraterna. Valu överskattar Miljöpartiets valresultat något men prickar det trots allt ganska bra, både Yougov och Novus uppskattar det dock till långt över vad det till slut blev.

Samma mönster går igen i opinionsmätningar från dagarna före valet. I DN/Ipsos mätning från den 12 september får Miljöpartiet 10,3 procent och Sverigedemokraterna 9,4. Demoskopmätningen från 10 september uppskattar Sverigedemokraternas stöd till 11,8 procent, vilket ”bara” är en dryg procent ifrån, men Miljöpartiets stöd överskattas också här markant, och bedöms vara 10,0 procent. I United Minds sista mätning före valet uppskattades Sverigedemokraternas stöd till 11,1 procent, medan Miljöpartiets uppskattades vara 8,7 procent.

Exakt vad som är fel i de svenska mätinstitutens mätmetoder är oklart, men det står bortom rimligt tvivel att det åtminstone hos de flesta instituten finns systematiska brister som gör att Miljöpartiets stöd överskattas och Sverigedemokraternas stöd underskattas.