Svensk välfärd på väg till Afrika

valfard2

Det rådde enighet på flera områden när svenskt välfärdsbygge i Afrika diskuterades under Almedalsveckans måndag. Fokus på småskalighet, verklig erfarenhet från länderna i fråga och utvecklande samarbeten var återkommande punkter.

– Både det storskaliga och småskaliga jordbruket måste utvecklas i många delar av Afrika, menade Gun Eriksson Skoog, forskare och policyanalytiker på Nordiska Afrikainstitutet, som inledde paneldebatten med ett kort men engagerat anförande. Förståelse för vikten av entreprenörskap var en poäng hon återkom till under debatten.

Reella erfarenheter
Just fokus på mindre verksamheter och entreprenörer var något som efterfrågades av flera paneldeltagare, men också kunskap om länderna och de kulturella förutsättningarna i varje region.

– Res till länderna! Se hur det är där på riktigt, föreslog Exportkreditnämndens Afrikaexpert Rebecka Lundgren.

Théo Jaekel, jurist och forskare, på Swedwatch, utvecklade resonemanget:

– Svenska företag kommer till länderna med goda intentioner, de vill skapa välfärd men har i många fall missat att fråga lokalbefolkningen om vad de behöver. Det finns tyvärr många exempel på det.

Svenskt ansvar och möjligheter
– Det är svårt för ett svenskt företag att komma in i länder som bygger på korruption, fortsatte Jaekel och förklarade att vi inte får tro att utländska investeringar ska lösa allt – lokal kapacitet och styre samt breda samarbeten är helt nödvändigt.

Blomberg & Stenssons VD Kimmo Frondelius föreslog en taktik:
– Om vi från Sveriges sida kan bidra med vårt kunnande och vår teknik till ett smalare område, exempelvis jordbruket, kanske vi kan göra större skillnad.

Han lyfte samtidigt vikten av samverkan mellan civilsamhälle, småföretagare och stat. Övriga paneldeltagare var snabba att hålla med, bland annat Gun Eriksson Skoog som problematiserade ett ensidigt arbete med statliga representanter:

– Vi kan inte tro att välfärd kan byggas bara genom staten. Det lokala civilsamhället och små företag är lika viktiga.

Ordning, reda och mobile banking
Trots tyngre ämnen som problem med kränkningar av mänskliga rättigheter och bekymmer med förståelse mellan kulturer och länder, avslutades debatten med några positiva ord.

– Svenska företag har mycket att komma med, till exempel mobile banking, lyfte Rebecka Lundgren medan Kimmo Frondelius gav sitt eget recept på framgång:

– Hårt jobb, ordning på finanserna och en välorganiserad stat; det har krävts för att bygga Sveriges välfärd och det är vad som behövs på andra platser också.