Lätt för minderåriga att få tag på alkohol i Almedalen

Visby myllrar av människor dagtid som går på seminarier och möten, träffar jobbkontakter och PR-folk. Almedalen är onekligen en plats för kontaktskapande, kontaktsökande och människor med stora ambitioner inom näringslivet, den ideella sektorn eller politiken. 

Det är inte bara på dagarna de vimlar av människor i Visby. Krogarna och restaurangerna har högsäsong. Det säljs mer rosé, vin, öl och sprit än under resten av året. Samtidigt är den alkohol som serveras på restauranger och krogar reglerad och kontrollerad. Det är inte den alkohol som säljs eller skänks bort i slutna sällskap. Samtidigt som kända politiker, politiska journalister och PR-folk befolkar restaurangerna befolkas båtar i hamnen, hotellrum och hyrda hus och lägenheter ofta av människor som inte har en tanke på att kolla legitimation.

Ryktet går att Fria Moderata Studentförbundet slår förra årets alkoholrekord och har med sig 300 liter vin till Almedalen. Makthavare ringer upp Alexandra Ivanov, ordförande för Fria Moderata Studentförbundet.

Hej Alexandra! Stämmer det att FMSF har med sig 300 liter vin till Almadagen?

Nej. Vi har med oss mycket vin, men det är inte 300 liter. Det är runt 140 liter.

Varför har ni med er så mycket vin?

Vi har många mingel och fester för våra medlemmar. Då är det rimligt att vi är förberedda genom att ha med oss mycket vin att bjuda på. Alternativet vore ju att vi kom oförberedda och var tvungna att springa och köpa vin.

Har ni koll så att ni inte bjuder minderåriga?

Vi är noga med att ha koll på det. De som kommer till våra mingel och fester år ju i regel våra medlemmar med vänner, då har de såklart ett ansvar för att följa våra regler. Dessutom har folk ansvar för sitt eget agerande, det tycker jag är rimligt.

Kollar ni legitimation?

Jag brukar vara noga med att fråga om det är någon jag misstänker är minderårig. Det har hänt vid några tillfällen. Bara vid ett tillfälle var det en som sa att han var över 18 år och som bevisligen ljög när vi fick se hans legitimation.

Vi har koll på det. Folk tar ansvar för sitt eget agerande och det har hänt att vi har bett folk gå. Våra medlemmar har ansvar. Vi brukar fråga.

Vi ringer även upp Malin Thorson, ordförande för Ungas Nykterhetsförbund (UNF), för att få deras syn på alkoholkonsumtionen i Almedalen.

Hej Malin! Hur ser du på alkoholkonsumtionen i Almedalen?

Det är tråkigt. Vi tycker att Almedalen ska handla om politik, inte om alkohol. Vi ser många tillställningar där de vuxna så gärna vill dricka alkohol att minderåriga exkluderas från politiska samtal som faktiskt berör eller intresserar dem.

Hur ser ni på servering till minderåriga?

Det är extremt lätt för minderåriga att serveras alkohol i Almedalen. Kontrollen av ålder och legitimation är undermålig nästan överallt.

Fria Moderata Studentförbundet har med sig 140 liter vin till Almedalen. De säger att de har bra koll på vilka som serveras. Vad tror du om det?

Jag kan bara säga att det finns en stor nonchalans. Det är möjligt att Fria Moderata Studentförbundet har koll, men det är svårt att uttala sig om. Studentorganisationer och ungdomsförbund ska ta större ansvar än så!

Tidigare har vi polisanmält MUF i Lund för att de serverade alkohol till minderåriga och så sent som igår var vi på Centerstudenters mingel där de inte hade legitimationskontroll.

Det senare håller inte Centerstudenters ordförande Hannes Hervieu, som kraftigt dementerar uppgifterna om att Centerstudenter inte kollar ålder på mingelgästerna.

Vi hade personer som stenhårt kollade legitimation, men vi kollade inte leg på våra medlemmar eftersom man måste vara över 18 år för att vara medlem hos oss. Möjligtvis såg UNF någon av dessa. Vi är extremt noga med att följa alla regler och vi delade till och med ut alkohollagen till de som var på plats.

Vi kan konstatera att detta är en omstridd fråga som lär vara uppe på agendan även under nästa Almedalsvecka.