Mens, normer och kunskapstörst

Frågan var kanske vilket parti som skulle hoppa på menståget först. Efter serietecknaren Liv Strömquists uppmärksammade sommarprat om menstruation förra sommaren har samtalet om det månatliga blodet gått varm. Väntan på att någon av de partinära organisationerna skulle ta tag i ämnet blev inte särskilt lång.

Rebella fokuserar på mens med mera
Rebella Unga S-kvinnor från Stockholm lanserade kampanjen Röda Veckan i samband med Nordiskt Forum i Malmö. Kraven som drivs är tydliga; skattefinansierade mensskydd, högkostnadsskydd för samtliga preventivmedel, ökade resurser till förlossningsvården och delad föräldraförsäkring. Nu har Röda Veckan nått Almedalen.

Engagemang på topp
– Mens har varit något av en ickefråga, men i och med Röda Veckan har vi märkt att intresset och engagemanget för både mens och reproduktiva rättigheter är jättestort, berättar Matilda Malmquist Glas, styrelseledamot i Rebella. Föreningens ordförande Elinor Odeberg tycker att aktiviteten är positiv, men problematiserar den:

– Fokus ligger på normer, vilket är bra, men med vår kampanj bidrar vi med ett klassperspektiv.

Andra bortg(l)ömda perspektiv
– Det är viktigt att vi vågar prata om njutning och att sex är roligt, menade My Malmeström Sobelius, ordförande för RFSU Stockholm och satte ljuset på vad som kanske är grunden i hela problematiken – rätten till en god hälsa, även en sexuell sådan.

– Äldre är en grupp som lätt glöms bort, det handlar om normer, fortsatte hon.

RFSL:s förbundsordförande Ulrika Westerlund förde in hbtq-persektivet i samtalet.

– Slicklappar är något som kommit att förknippas med tjejer som har sex med tjejer. Men den målgruppen kanske dels inte vill använda just slicklappar, dels kanske snarare är i behov av ökad kunskap om vilka sjukdomar som faktiskt är sexuellt överförbara vid oralsex. Jag undrar också varför det inte pratas om slicklappar när det kommer till heterosexuellt sex? Även ökad förståelse för hur HIV smittar är viktigt – för alla.

Kunskap, menskoppar och endometrios
Kunskapsspridning var ett återkommande ämne, men även hur teori kan omsättas i praktik. En resurs i debatten var Ulla Hansson som med sina 37 års yrkeserfarenhet som barnmorska kunde se en oroväckande trend:

– Aldrig har tillgången till information varit så stor, samtidigt har jag aldrig upplevt att blivande föräldrar kan så lite.

Menskoppar – ett mensskydd i silikon som går att använda flera gånger i upp till fem år – lottades ut bland åhörarna.

– Jag är ett fan av menskoppen, men glöm inte att personer som lider av endometrios, en sjukdom som innebär att rester av livmoderslemhinnan vandrar ut i kroppen, inte bör använda den, förklarade Ulrika Westerlund och lyfte därmed hälsoperspektivet ytterligare.

Helene Hellmark Knutsson, oppositionslandstingsråd Socialdemokraterna i Stockholm avslutade i samma anda:

– Håll fokus på hälsa! Och våga se och kritisera orättvisor.