Lyckad premiär för Makthavaröl Politikquiz

Det vinnande laget i premiäromgången av Makthavaröl Politikquiz.

Det vinnande laget i premiäromgången av Makthavaröl Politikquiz.


Det var ett specialsammansatt lag med representanter från bl a Sveriges Kommuner och Landsting, Dagens Samhälle, Postkodslotteriets kulturstiftelse och konsultföretaget PwC som tog hem segern i premiäromgången av Makthavaröl Politikquiz.

Utfrågningarna leddes av domarparet Magnus Ljungkvist och Jonas Morian, tillika grundare av Almedalsbloggen – som i dag heter Makthavare. De inledde med att be om ursäkt för att premiärdatumet, givet påsken, inte var helt idealt valt. Men trots den stundande påskledigheten fanns tre föranmälda lag på plats – och ett fjärde bildades spontant i den tävlingssugna publiken.

Bland de föranmälda fanns ett lag från Företagarna, ett från Kreab – förstärkt för kvällen, samt det ovan nämnda segerlaget. Enligt uppgift väntar nu hårda förhandlingar för avgöra om detta vid kommande quizkvällar ska heta ”Kamrat fyra poäng” eller ”Sven-Erland och partistrategerna”. Det sista tarvar en förklaring: En av de tävlande var nämligen den fiktive (?) sociale medieprofilen Sven-Erland Västros.

Tävlingen avgjordes genom två omgångar frågor (15 + 15 stycken) om framförallt svensk inrikespolitik och politiska profiler, med lite utflykter till Europa, USA och tv/film-världen.

En lärdom tävlingsledningen tar med sig är att till nästa omgång införskaffa fler och mer högljudda verktyg för lagen att signalera att de kan svara på en fråga. Maracas och handklockor var svåra att höra. Och de lag från den här omgången som dyker upp i framtida matcher lär nog ompröva strategin att chansa vilt innan frågorna lästs klart. Minuspoäng för felaktiga svar blev dyrköpta erfarenheter för en del.

För information om kommande politikquiz, se Makthavaröls Facebook-grupp.