Almedalen för stort för Visby – flyttar till fastlandet

Foto: Jonaldos/Wikimedia Commons

Foto: Jonaldos/Wikimedia Commons

Varje år talas i samband med Almedalsveckan om hur fort evenemanget vuxit, och varje år spekuleras det i om Almedalsveckan kan växa mer, utan att växa ur Visby. Jodå, det har den kunnat – tills nu. Efter en tids luskande kan Makthavare idag avslöja att Almedalsveckan blivit för stort för Visby, och därför flyttar till Fastlandet från och med 2016.

Makthavare fick för en tid sedan ett tips via en anonym mailadress om att man i Almedalsveckans ledningsgrupp på Region Gotland diskuterade att förlägga Almedalsveckan på annan plats än i centrala Visby. Vi kontaktade i samband med detta flera personer på Region Gotland för att få klarhet i vad som planerades för Almedalsveckan, men samtliga avböjde att kommentera.

Idag bekräftar emellertid Silla Abrile, nybliven kanslichef på Almedalsveckans kansli, att det bestämts att Almedalsveckan kommer flytta från Gotland.

- Det är naturligtvis väldigt tråkigt att Almedalsveckan lämnar Visby. Kullerstensgränderna, solen och ringmuren är en del av Almedalskänslan, säger Avril som kommentar till beslutet. I samråd med riksdagspartierna, som är veckans huvudarrangörer, har vi dock kommit fram till att evenemanget helt enkelt blivit för stort för lilla Visby, fortsätter hon.

Skälet till beslutet är enligt Abrile att Almedalsveckan ska vara ett evenemang alla som vill ska kunna delta i, också mindre aktörer med små ekonomiska medel. I takt med att veckan vuxit har det dock blivit allt svårare och dyrare att exempelvis få tag i bostad och utställningsplats i Visby.
- Vi tittade först på möjligheterna att fortsatt förlägga Almedalsveckan på Gotland men utanför Visby, men vi kom fram till att det var praktiskt omöjligt med hänsyn taget till saker som logi och infrastruktur, uppger Abrile.

Varumärket Almedalsveckan ägs av Region Gotland och riksdagspartierna, varför Region Gotland från 2016 fortsatt kommer ha ett finger med i planeringen av Almedalsveckan. De släpper inte heller ifrån sig arrangemanget gratis, utan kommer erhålla någon form av ekonomisk ersättning från den kommun som anordnar veckan i framtiden. Hur mycket, och från vilken kommun, vill Abrile dock inte gå in på:
- Förhandlingar om formerna för det här samarbetet har precis inletts med ett par kommuner i södra Sverige, mer än så kan jag inte säga, avslutar hon.