Valrörelsen inledd med borgerligt avväpningsförsök

För två veckor sedan lanserade LO sin kampanjfilm Reinfeldts SverigeSenare samma vecka presenterade Moderaterna sin vårkampanj Alla behövs. Idag lanserades Centerpartiets kampanj Närodlad politik, samtidigt som Socialdemokraterna nystartade sin skolkampanj Allvar.

Årets val närmar sig med stormsteg, och av allt att döma så är det nu som valrörelsen inleds. I takt med att valen närmar sig hårdnar också kampen om utrymmet i media, och strategisk triangulering för att avväpna sina rivaler intensifieras.

Som exempel på detta kan nämnas dagens alliansutspel. Regeringen aviserade att man vill satsa 3,7 miljarder kronor per år på mindre lågstadieklasser, tioårig grundskola och fler utbildningsplatser på lågstadielärare. Det är svårt att tro att utspelet kommer samma dag som Stefan Löfven inleder sin nya skolturné på en skola i Aspudden i Stockholm – en del i kampanjen Allvar – av en ren slump.

IMG_1916[1]

I den mån syftet med alliansens utspel var att stjäla tidningsrubriker och TV-tid från Stefan Löfven får man säga att utspelet var lyckat. Regeringens utspel har under dagen varit en av de dominerande nyheterna och toppat flera nyhetssajter medan Löfvens skolturné mest nämnts i förbigående, eller som något som floppat på grund av alliansutspelet.

Regeringens förslag får också ses som ett försök att avväpna Socialdemokraterna en av deras främsta valfrågor, och möjligen också ett trendbrott i svensk politik. Skolfrågan har länge ansetts vara en av de viktigaste politiska frågorna. I valrörelsen 2006 gjorde Folkpartiet frågan till sin, vann problemformuleringsprivilegiet och fick efter löften om att ta itu med ”flumskolan” epitetet ”Skolpartiet”.

Därefter har två saker hänt. För det första så har Socialdemokraterna närmat sig Folkpartiets skolpolitik, och på frågan om vilka av Björklunds utbildningsreformer man vill rulla tillbaka saknar Socialdemokraterna idag svar. Skillnaden mellan partiernas respektive skolpolitik har av den fristående skoldebattören Sten Svensson beskrivits som att ”Socialdemokraterna ska satsa mer pengar på att genomföra Björklunds politik.” Det andra som hänt är att Folkpartiets förtroende i skolfrågan rasat till följd av att resultat av regeringens politik uteblivit, medan Socialdemokraternas förtroende i frågan ökat.

I dagens utspel från regeringen föreslås minskade lågstadieklasser, och två miljarder kronor avsätts för detta ändamål. Att minska klasserna i lågstadiet har länge varit ett viktigt nummer för Socialdemokraterna, och i sin budgetmotion för 2014 avsatte de just två miljarder kronor för detta. Således förlorar Socialdemokraterna nu en viktig konfliktyta gentemot regeringen i kommande debatter. Samtidigt kan det faktum att alliansen i detta fall anpassar sig efter Socialdemokraterna vara en indikation på att de senaste årens skolpolitiska trend - där Folkpartiet är de som har problemformuleringsprivilegiet och sätter den skolpolitiska agendan – nu är över. Om så är fallet, eller om detta är en enskild avvikelse från trenden, är dock för tidigt att säga.