Förtroendebarometern summerad

Tidigare i veckan presenterades Medieakademins förtroendebarometerMediedagarna i Göteborg. Förtroendebarometern är en årlig mätning av svenskars förtroende för olika samhällsinstitutioner såsom regeringen, storföretag, politiska partier och medier. Årets undersökning är sammanställd av TNS Sifo och baserad på webbintervjuer med 1200 personer.

För merparten av de institutioner för vilka förtroendet uppmätts i år är förtroendet antingen stabilt från föregående år eller ökande. För de institutioner förtroendet minskar är minskningen överlag dock förhållandevis stor.

Universitet och högskolor, radio och TV, riksdagen, kungahuset och dagspressen är samhällsinstitutioner som åtnjuter ett stabilt och relativt oförändrat förtroende från svenskarna. För facket, Svenska kyrkan, bankerna, storföretagen, EU-kommissionen och de politiska partierna ökar förtroendet från förra året. Förtroendet minskar för Riksbanken, lokaltidningarna, sjukvården och regeringen.

Den institution som åtnjuter störst förtroende hos svenskarna är enligt undersökningen universitet och högskolor, vilka 64 procent av de svarande har ganska eller mycket stort förtroende för. Lägst förtroende har vi för de politiska partierna. Graden av förtroende för de enskilda partierna skiljer sig dock åt betänkligt, och ser ut enligt följande (siffran i parentes anger andel svarande som har ganska/mycket stort förtroende för partiet i fråga):

1. Socialdemokraterna (36)

2. Moderaterna (33)

3. Miljöpartiet (32)

4. Vänsterpartiet (22)

5. Folkpartiet (19)

6. Kristdemokraterna (12)

6. Centerpartiet (12)

8. Sverigedemokraterna (11)

Medan förtroendet för de politiska partierna i allmänhet ökat sedan förra året har det emellertid minskat för riksdagen, vilket kan tyckas paradoxalt. Förtroendeminskningen för riksdagen är en fortsättning av en trend som kunnat skönjas sen finanskrisens början 2008/2009.

Om institutionerna dagspressen och radio och TV bryts ned i enskilda medier är det medium svenskarna har störst förtroende för Sveriges Radio, som 73 procent har ganska/mycket stort förtroende för. Också SVT har svenskarna mycket stort förtroende. För både Dagens Nyheter och lokaltidningar har cirka 50 procent av svenskarna ganska/mycket stort förtroende. Lägst förtroende har svenskarna för Expressen, tätt följda av Aftonbladet. 

Intressant att notera är att urvalsmetoden tycks ha stor betydelse för resultatet i Förtroendebarometern. Före 2007 genomfördes alla intervjuer via telefon. 2007 började intervjuerna i många kategorier genomföras över webben. Övergångsåret 2007 gjordes därför intervjuer via både telefon och webb, för att fånga resultatskillnader till följd av metodbytet. Skillnaden är slående. 78 procent av de över telefon tillfrågade hade 2007 ganska/mycket stort förtroende för universitet och högskolor, motsvarande siffra i webbintervjuerna var bara 62. För Radio och TV var siffran 59 för telefonrespondenter och 48 för webbrespondenter.

De enskilda mediapersonligheter svenskarna har störst förtroende för är: 1) Janne Josefsson, 2) Leif GW Persson, 3) André Pops, 4) Peter Wolodarski, 5) Lotta Bromé.

Det finns åtskilligt mer intressant i Förtroendebarometern, så kolla gärna igenom den själv.