Rapport från S forskningskommission skapar debatt

Igår släppte Socialdemokraternas forskningskommission rapporten Arbetsmarknadsreformer för jobb och välfärdRapportens 10 viktigaste slutsatser presenterades under gårdagen på DN Debatt. Bland dem finns bland annat att stärka utsatta grupper på arbetsmarknaden, utbildningssatsningar, differentierade arbetsgivaravgifter för löntagare som har fast respektive tillfällig anställning, samt framtagandet av spadfärdiga infrastruktur- och bostadsprojekt för att kontra konjunkturnedgångar.

Forskningskommissionen har bestått av ekonomiprofessorerna Mårten Palme, Eva Mörk och Bertil Holmlund samt ekonomidoktorn och Ekonomistas-författaren Robert Östling.

Förslagen är inte Socialdemokraternas egna förslag, utan skall snarare ses som underlag till och rekommendationer för Socialdemokraternas egna policyarbete inför höstens val. Mycket av rapportens innehåller ligger emellertid i linje med det Socialdemokraterna redan tycker, och det är nog ingen högoddsare att ett flertal av rekommendationerna i en eller annan tappning kommer finnas med som skarpa förslag i partiets valmanifest.

Forskningskommissionens förslag har fått stor uppmärksamhet och kommenterats rikligt av såväl politiker som andra. Ekonomiprofessorn och Folkpartiets ekonomisk-politiska talesperson Carl B Hamilton kritiserar på sin blogg flera av de 10 förslag som lyfts på DN Debatt. Hamilton påpekar att rapportförfattarna inte förefaller ha tittat tillräckligt på förd ekonomisk politik i länder med lägre arbetslöshet än Sverige, och därmed missar viktiga lärdomar. Framförallt pekar han på betydelsen av lärlingsutbildningar. Hamilton kritiserar också att kommissionen å ena sidan avvisar generella kostnadslättnader för att anställa och å andra sidan förordar differentierade arbetsgivaravgifter för fast respektive tillfälligt anställda.

Vänsterpartistiska riksdagsledamoten Ali Esbati, som sitter i riksdagens arbetsmarknadsutskott, ställer sig i ett pressmeddelande positiv till stora delar av rapporten. Han avfärdar dock förslaget om differentierade arbetsgivaravgifter som något som bara skulle ge små effekter, och kritiserar avsaknaden av förslag om att anställa fler i välfärden. I pressmeddelandet säger Esbati:

- Rapporten innehåller många förslag som Vänsterpartiet länge framfört och skulle vara en bra utgångspunkt för en framtida rödgrön politik. Men rapporten missar att ta upp något som skulle göra stor skillnad för både välfärdens kvalitet och för att minska arbetslösheten: att varaktigt anställa fler i välfärdssektorn, där det idag finns stora behov av mer arbetskraft och där miljarder försvinner ut i form av privata vinster.

Även Andreas Bergh, lektor i nationalekonomi vid Lunds universitet och välfärdsforskare vid Institutet För Näringslivsforskning, har kommenterat forskningskommissionens förslag. Han skriver på sin blogg att några av förslagen, exempelvis att utforma politik med särskilt fokus på utsatta grupper och satsningar på utbildning, är kloka. Han uttrycker även besvikelse och skepsis mot ett par av förslagen. I synnerhet kritiserar Bergh att kommissionen inte vågar ta steget att förespråka marknadshyror för att komma tillrätta med bostadsbristen, och uttrycker oro över att kommissionen föreslår höjt tak i a-kassan men ingen tydlig bortre parentes.