Folkpartiledningen kuppar landsmötesbeslut om riskkapitalbolag

Uppdaterat 17/11 kl 21.48

Igår eftermiddag behandlade Folkpartiet liberalernas landsmöte folkhälso- och välfärdsfrågor. Bland mycket annat behandlades under förhandlingspasset riskkapitalbolags vara eller icke vara i sjuk- och hälsovård. Förra veckan meddelade Jan Björklund att Folkpartiet vill förbjuda riskkapitalbolag i sjuk- och hälsovårdsbranschen. Många folkpartister reagerade starkt på detta, och inför gårdagens landsmötesdebatt hade flera ombud aviserat att de inte tänkte rösta för något förbud för riskkapitalbolag i välfärdsbranscher.

Efter avslutad debatt antog landsmötet följande skrivelse:

Vårdval och etableringsfrihet ska råda i hela landet för den som lever upp till kvalitetskraven. Vinstdrivande företag ska kunna verka i välfärdssektorn så länge kvalitetskraven uppfylls och ägarna tar ett långsiktigt ägaransvar. Den utförare som hållet otillräcklig kvalitet eller gör sig skyldig till allvarliga brister ska inte ha tillstånd att bedriva verksamhet inom välfärdssektorn.

Inget förbud mot någon särskild typ av företag således. Bara någon timme efter att omröstningen avslutats skickades emellertid följande tweet från partiets officiella twitterkonto:

Folkpartikupp

Under landsmötets allmänpolitiska debatt senare under kvällen, där ombud och medlemmar ges möjlighet att lyfta upp valfria ämnen till diskussion, avkrävde Liberala Ungdomsförbundets förbundsstyrelseledamot André Frisk partistyrelsen svar på varför partiet gick ut i media med uppgifter som går på tvärs med de beslut landsmötet fattat. Partistyrelsen valde att inte besvara frågan vid det tillfället.

André Frisk berättar dock att han senare under kvällen fick svar på frågan av Erik Ullenhag, mellan fyra ögon:

- Folkpartiets landsmöte har inte fattat beslut om att ta avstånd från riskkapitalbolag i ordets traditionella bemärkelse. Folkpartiledningen omdefinierar vad ett riskkapitalbolag är. Ett riskkapitalbolag som etablerar sig på den svenska skolmarknaden för att äga och ta ansvar för en skola i till exempel tio år är enligt partiledningen inte längre ett riskkapitalbolag. Det var i alla fall så jag tolkade den förklaring jag fick av Erik Ullenhag, säger Frisk, och tillägger:

- Jag tycker man skickar fel signaler till våra väljare genom att uttrycka sig på det här sättet. Vi slog klart och tydligt fast att ansvar och kvalitet är viktigt, inte bolagsform.