Jan Björklund tappar förtroende i Folkpartiet

Folkpartiet Stockholm har idag offentliggjort partiets provvalsresultat. Förvånande nog är inte partiledaren i topp.

Under eftermiddagen offentliggjorde Folkpartiets Stockholmsavdelning provvalsresultat inför valet. På en tydligt förstaplats kom EU-minister Birgitta Ohlsson med 724 poäng, varv 603 som hade valt Ohlsson som sitt förstaval. Andraplatsen gick till partiledare Jan Björklund med siffrorna 443 respektive 481. Därefter kom Maria Arnholm, Erik Ullenhag och Barbro Westerholm.

Birgitta Ohlsson kommenterar beskedet på sin Facebook:

 bild

Tidigare under dagen gick Folkpartiets nationella valberedning ut och presenterade sitt förslag till nästa partistyrelse och partiledare. Enligt valberedningens ordförande Ann-Katrin Åslund har Jan Björklund ”kompakt stöd bland medlemmar, kommunföreningar och länsförbund och vi är glada att åter kunna nominera honom till partiledare”.

Liberala Ungdomsförbundet har tidigare gått ut och uttalat sitt stöd till Ohlsson som Jan Björklunds självklara efterträdare med dessa ord:

”Därför menar vi Ohlsson både bör få en mer central roll i partiets yttre arbete och att hon bör vara en naturlig efterträdare till Jan Björklund. Vi menar att politik främst bör handla om idéer och ideologi, men idéer måste bäras av personer. Det vore en naturlig utveckling för Folkpartiet att bejaka den värderingsburna liberalism som Birgitta Ohlsson företräder och som hon blivit känd för i Sverige.”

Bland undertecknare fanns Linda Nordlund, idag ordförande för Liberala Ungdomsförbundet. Partiets största lokalavdelning verkar hålla med ungdomsförbundet.

Oavsett resultat kan vi vara säkra på att både Björklund och Ohlsson får en plats på Folkpartiets riksdagslista.