SD vittnar om valsabotage under kvällen

preliminärt valresultat
På bilden syns det preliminära valresultatet från kyrkovalet 2013, från korta.nu.

Under valkvällen har representanter för Sverigedemokraterna rapporterat om att partiets valsedlar slängts, vänts och gömts.

Kampanjen #enlitengrej som SSU Stockholms län drog igång uppmanar folk att utnyttja sin rösträtt i valet i en strategi att rösta emot främlingsfientlighet och fler Sverigedemokratiska mandat i kyrkan. Kampanjen har spridits på sociala medier och verkar ha nått ut till många som annars inte skulle röstat. Deltagandet i kyrkovalet tycks ha varit dramatiskt högt i år jämfört med år 2009 då endast 11,9 procent av de röstberättigade utnyttjade sin rösträtt. Årets röstsiffror är ännu okända men enligt Aftonbladet ska många unga ha röstat. De rapporterar även om att en stor del av dem som köat till vallokalerna uppgett att de är där som en motvikt till Sverigedemokraterna.

Men enligt Sverigedemokraternas företrädare runt om i landet har det förekommit valsabotage som kommer att polisanmälas. Pavel Gamov sitter i Sverigedemokraternas partistyrelse och är ordförande för Sverigedemokraterna  i Uppsala län, till Aftonbladet säger han att de som tycker Sverigedemokraterna är främlingsfientliga borde läsa på och påpekar att mellan 20 och 25 procent av partiets medlemmar är första eller andra generationens invandrare.

Enligt de preliminära siffrorna har Sverigedemokraterna fått 6.24 procent av rösterna i årets val, jämfört med 2.86 procent förra valet. Socialdemokraterna har hittills fått flest röster, 29.72 procent. Förra året landade partiet på 28,32 procent.