Horor, knark och billigare sprit på LUF:s kongress

För några timmar sedan avslutades Liberala Ungdomsförbundets kongress på Öckerö. Fyra dagar av politisk debatt och personval är därmed till ända för de unga liberalerna i Folkpartiets ungdomsförbund.

Som brukligt är för ett politiskt ungdomsförbund så var det ideologi, visioner och principer snarare än realpolitik som stod i fokus på ungliberalernas kongress. Konsekvensen av ungdomsförbundens ideologiska fokus blir ofta att deras politik är mer kontroversiell än moderpartiernas, och beslut om kontroversiell politik rådde det ingen brist på under LUF:s kongress.

Förbundet beslutade bland annat att ställa sig positiva till att avskaffa sexköpslagen, vilken man tidigare försvarat under föresatsen att den minskar ofrivillig prostitution och människohandel. I två år har Liberala Ungdomsförbundet velat legalisera cannabis, och efter helgens kongress vill de även legalisera produktion och försäljning av drogen.

Vidare beslutade de att de vill avskaffa bostadsbidraget och punktskatter på annat än miljöfarlig konsumtion. Bostadsbidraget ska ersättas med social housing-program. Den nya inställningen till punktskatter innebär exempelvis att de vill avskaffa punktskatterna på alkohol och tobak, medan de däremot vill att punktskatter på exempelvis koldioxid och andra utsläpp bör finnas kvar av miljöskäl. Därtill vill Liberala Ungdomsförbundet numer att den svenska föräldraförsäkringen ska vara individualiserad utan möjlighet till överlåtelse av dagar mellan vårdnadshavare, för att främja jämställdhet mellan män och kvinnor.

Liberala Ungdomsförbundets kandidat i Europaparlamentsvalet nästa sommar, förbundets 1:e vice ordförande Erik Scheller, höll på lördagskvällen tal för kongressen i vilket han utöver att elda de egna också lanserade idén om ett EU-medborgarskap, knutet direkt till unionen och inte till något av dess medlemsländer. Detta för att möjliggöra för människor att bosätta sig var de vill i EU och ta ett steg på vägen mot ungliberalernas vision om fri rörlighet för alla människor.

Utöver att uppdatera sitt politiska handlingsprogram så valde Liberala Ungdomsförbundets kongress ny förbundsstyrelse. Presidiet bestående av Linda Nordlund (ordförande), Erik Scheller (1:e vice ordförande) och Emma Söderberg Majanen (2:e vice ordförande) omvaldes i sin helhet. I övrigt omvaldes Kajsa Dovstad, Christoffer Fagerberg, Bawar Ismail, Joakim Rönnbäck och Josefine Temrell, och Henrik Edin, André Frisk, Tove Henriksson, Axel Nordberg och Karin Pihl valdes för första gången.

Alldeles före kongressens avslutande antog den ett uttalande i vilket Liberala Ungdomsförbundet fördömer de övergrepp som just nu pågår mot kurder i norra Syrien, samt kräver att Sverige ställer trupper till förfogande i händelse av att det internationella samfundet beslutar att gå in i Syrien. Efter kongressens avslutande tog kongressdeltagarna bussen in till Göteborg där de såg partiledaren Jan Björklunds traditionella sommartal.