Främlingsfientliga trappar upp sin aktivitet i Almedalen

Makthavare har tidigare skrivit om hur en av våra skribenter, Dahlia Naji, mottog meddelanden där hon kallades för ”Sverigefientlig” och ”landsförrädare” från Sverigedemokraten Christian Westling på Facebook. Vi har också skrivit om hur Mona Sahlin inatt blev förföljd av nynazister. Andra medier har även rapporterat om hur Svenskarnas Parti i torsdags höll ett torgmöte här i Almedalen. Nu när veckan lider mot sitt slut kan det konstateras att olika främlingsfientliga krafter trappat upp sin aktivitet i jämförelse med tidigare år.

Partiledarna har också pratat mycket om frågor som berör främlingsfientlighet allt mer. Fredrik Reinfeldt lyfte under sitt tal fram Mona Sahlins antirasism, Gustav Fridolin spelade i sitt tal på Jimmie Åkessons ”Sverigevänner” och Jan Björklund riktade hård kritik mot Sverigedemokraterna. Under Jimmie Åkessons tal var det dessutom många miljöpartister och andra antirasister som roade sig med att applådera vid tillfällen där Jimmie Åkesson pratade om att papperslösa fått rätt till vård och skola.

Det har sammanfattningsvis varit mer främlingsfientlig aktivitet än någonsin tidigare i Almedalen. Samtidigt har det också varit fler motdemonstranter och antirasister som gjort sina röster hörda.