Ungdomsförbunden om Almedalsveckan

Makthavare har träffat ledarna för samtliga partipolitiska ungdomsförbund. Vi tog såklart tillfället i akt och passade på att ställa ett par frågor till dem.

stefanlindborg
Stefan Lindborg, förbundsordförande Ung Vänster

Vad har varit sämst under Almedalsvecken hittills?

- Vädret idag helt klart, vi hade ju hoppats på lite sol, men det blev mest regn.

Vad ser du fram emot mest under veckan?

- Vänsterpartiets dag och Jonas Sjöstedts tal nere vid stora scenen. Jag förväntar mig en knivskarp kritik mot vinster i välfärden.

gabrielwikstrom
Gabriel Wikström, förbundsordförande SSU

Vad tycker du om Fredrik Reinfeldts tal här i Almedalen?

- Jag tycker att han är väldigt fräck när han försöker måla in Stefan Löfven i samma hörn som främlingsfientliga Sverigedemokrater. Han vet mycket väl att Stefan Löfven har varit mycket tydlig när det gäller att ta avstånd från främlingsfientlighet. Det är snarare Fredrik Reinfeldt och Moderaterna som fiskat i grumliga vatten.

magdarasmusson
Magda Rasmusson, språkrör Grön Ungdom

Vad har varit bäst med Almedalsveckan hittills?

- Det bästa har varit ett samtal jag hade alldeles nyss med en grupp ensamkommande flyktingbarn från Göteborg som är här och besöker Almedalen. De var otroligt engagerade och ställde massor med frågor om politik och vad jag och Miljöpartiet gjorde. Vi hade mycket diskussioner om klimatet, migration och skola.

hannawagenius
Hanna Wagenius, förbundsordförande CUF

På lördag står Annie Lööf nere vid stora scenen och håller tal, vad har du för förväntningar på henne?

- Jag förväntar mig att hon levererar ett starkt tal när det kommer till näringslivspolitik, ungdomsarbetslöshet och miljö framförallt. Det är de tre största frågor som jag hoppas att hon lyfter.

Vad har varit bäst under veckan hittills?

- Expressendebatten med alla ungdomsförbunden. Det är fantastiskt när vi får träffas och diskutera framtidsfrågor.

lindanordlund
Linda Nordlund, förbundsordförande LUF

Jan Björklund ska tala i Almedalen på fredag, vad har du för förväntningar på honom?

- Jag har höga förväntningar. Jan brukar hålla väldigt bra tal. Förra året höll han ett väldigt bra ideologiskt tal. Jag tycker att han gör de talen bäst. Jag hoppas också att han lyfter upp de feministiska frågorna. Under våren har Folkpartiet lyckats profilera sig och visa att vi är ett feministiskt parti. Jag tycker att det är viktigt att lyfta jämställdhetsfrågorna i ett stort och traditionellt sammanhang och inte bara internt.

erikbengtzboe
Erik Bengtzboe, förbundsordförande MUF

Fredrik Reinfeldt höll tal i onsdags, om du var tvungen att peka ut något som du inte gillade, vad skulle det vara?

- Något som jag verkligen inte gillade var rasistaktionen i inledningen, säger Erik Bengtzboe och syftar på att ett gäng nazister började skrika ”Sosse eller moderat – samma gamla Sverigehat” när statsministern kom upp på scenen.

- Det var ju däremot inte hans fel. Jag tycker också att svenska partiledare överlag håller för långa tal. Det vore bättre om talen var 25-30 minuter istället för 40-45 minuter.

Sara Skyttedal
Sara Skyttedal, förbundsordförande KDU

Fredrik Reinfeldt riktade under sitt tal en särskild känga till dem som brukar insinuera att KD kanske åker ut ur riksdagen vid nästa val. Vad tror du om era chanser att sitta kvar?

- Ja, KD sitter ju i riksdagen just nu och jag är övertygad om att vi kommer att sitta kvar. Det är glädjande att även statsministern gör det tydligt.

Vad har varit sämst under veckan?

- Ja, jag vet inte, jag brukar undvika att gå på de dåliga delarna av Almedalsveckan. Jag tror att det blir Jonas Sjöstedts tal.

gustavkasselstrand
Gustav Kasselstrand, förbundsordförande SDU

Vad är sämst med Almedalsveckan?

-Det sämsta med Almedalsveckan är att det inte är en Almedalsvecka.

Hur menar du?

- Almedalsveckan peakar väldigt tidigt och har mycket aktivitet under ungefär tre dagar. Därefter svalnar intresset. Nu är det några dagar kvar men i praktiken har folk har redan börjat prata om att åka hem.