Sverigedemokrat hotfull mot Makthavareskribent

Screenshot_2013-07-04-04-03-23[Uppdaterad] Under natten till torsdagen valde sverigedemokraten Christian Westling att skriva till Makthavareskribenten Dahlia Naji på Facebook. Han kallar henne ”jobbig, svenskfientlig och landsförrädare”.

Det fullständigt omdömeslösa meddelandet skickades 02.56 under natten till torsdagen. SD-politikern var ute på en klubb i Visby igår, och det här skrevs alltså en stund efter stängning. Att det var helt oprovocerat och att Naji och Westling inte talat med varandra under kvällen ska tilläggas.

Westling har tidigare varit i blåsväder, bland annat efter att han tillsammans med Kent Ekeroth och Erik Almqvist valt att bråka runt på stan med järnrör. Hans agerande under den kvällen ledde senare till att han avgick från sina uppdrag.

Som politiker och offentlig person är det inte ansvarstagande att skriva hotfullt till journalister. Det är helt oacceptabelt att du anklagar en person i min redaktion för att vara svenskfientlig och landsförrädare.

Det är viktigt att politik och media har en ömsesidig respekt för att granskningen av makten ska fungera. Som chefredaktör och granskare av makten är det mitt ansvar att ta ställning mot det du skriver, och ifrågasätta ditt beteende.

Det är svårt att förstå hur en svensk politiker kan kalla Dahlia Naji svenskfientlig. På vilket sätt är hon en landsförrädare?

I en värld där alla som skriver kritiskt om Sverigedemokraterna ska kallas för svenskfientliga landsförrädare, så skapas ett destruktivt medielandskap. I längden utgör det ett hot mot demokratin. Det är viktigt att vi säger ifrån innan utvecklingen gått för långt.

Uppdatering

Makthavare.se har pratat med Sverigedemokraternas pressekreterare Eric Myrin.

Har du någon kommentar till Westlings agerande?

- Jag tycker inte att det är relevant att kommentera vad enskilda medlemmar gör.

Men han är ju en väldigt välkänd och aktiv Sverigedemokrat. Är det inte problematiskt att han skriver såhär till en journalist?

- Han har ingen position i partiet och är inte en offentlig person på det sättet.

Bloggen Inte Rasist Men rapporterade under lördagen om att Westling natten till fredag ska ha uttalat sig om händelsen till Aftonbladets Ehsan Fadakar.

- Jag visste ju inte att hon var journalist, ska Westling enligt flera källor ha sagt.

Läs också: Adam Marttinen (SD) tjänar 170 procent av ett riksdagsarvode