Framtidens Makthavare: Hanna Lidström (MP)

Hanna Lidström

Hanna Lidström

19-åriga Hanna Lidström har precis tagit studenten. Under sommaren ströjobbar hon och till hösten har hon sökt snickarlinjen. Hon beskriver sig själv som en mångsidig och rolig person som gillar att ha saker för sig. År 2009 blev hon medlem i Miljöpartiet och på ett av sina allra första möten fick hon förtroendet att sitta i lokalavdelningens valgrupp. Anledningen till att hon valde just Miljöpartiet var att hon hade klimatångest. Hanna berättar även att hennes föräldrar är väldigt politiska och att det därför kändes naturligt för henne att bli aktiv i partiet. Däremot är hon tydlig med att det bara är engagemanget och inte åsikterna som gått i arv.

Sedan 2011 är Hanna språkrör för Grön Ungdom i Stockholmsregionen som samlar över 1000 medlemmar. Det gör distriktet till förbundets största. Hon berättar att hennes enda ambition just nu är att ha så kul som möjligt, men någon gång i framtiden vill hon också jobba heltid med politik.

Hanna vill även att fler ska få möjlighet att vara en del av politiken. Hon vill att alla ska få vara med och bestämma och kritiserar de demokratiska ambitionerna i svensk politik, bestämmande är mer än att gå och rösta vart fjärde år, säger hon. Hanna tycker även att den politiska debatten i dagsläget är alldeles för exkluderande. Hon menar att ett bra första steg i att göra Sverige mer demokratiskt är att politiker och andra makthavare börjar prata som vanliga människor.

Trots att det var klimatfrågan som lockade Hanna till Miljöpartiet så är det människofrågorna som fått henne att stanna. Hon berättar att jämställdhet är hennes absoluta hjärtefråga på grund av hur patriarkalt förtryck drabbar kvinnor. Hanna vill att kvinnor ska ses som mer än bara objekt och drar många paralleller till sitt privatliv. Hon berättar om hur sexism drabbar henne som DJ på Stockholms nattklubbar där hon blir bedömd efter sitt utseende och förlöjligad av manliga kollegor.

Hanna tror att Miljöpartiets största utmaning är partiets polaritet. Hon menar att det kan kännas svårt att veta vad man röstar på när partiet står på så många ben och söker samarbeten åt både höger och vänster. Hon tror också att många i partiet börjar bli trötta på klimatfrågan, men hävdar bestämt att det är viktigt att de behåller sin starka position i debatten som Sveriges enligt henne enda gröna parti. Den största tillgången för partiet är enligt Hanna att de är mångsidiga, pragmatiska och duktiga på att mobilisera medlemmar i kampanjarbete.