Ommöbleringar att vänta i Sd

[UPPDATERAD] Efter Expressens avslöjanden har det blivit turbulent i det sverigedemokratiska toppskiktet. Partiets förre ekonomisk-politiske talesperson [[Erik Almqvist]] begärde på tisdagen formellt att få lämna sina utskottsplatser i riksdagen. I dag, onsdag, ska riksdagen fatta beslut om att befria honom från uppdraget till Sd:s ordinarie ledamot i finansutskottet och suppleant i socialutskottet.

För Sverigedemokraterna är det ytterst angeläget att situationen löses snabbt. Partiets vågmästarroll i riksdagen hänger just nu nämligen på att den hjärtsjuke ledamoten [[Stellan Bojerud]] ska orka ta sig till kammaren. För så länge Almqvist och [[Kent Ekeroth]] inte deltar i omröstningar måste Sd:s övriga 18 ledamöter, inklusive Bojerud, vara på plats för att kunna påverka ställningen mellan blocken.

Redan har [[Johnny Skalin]] fått göra comeback som ekonomisk-politisk talesperson – en post han tidigare petats från. Men flera Sd-ledamöter kan nu få nya roller. Till SvD säger pressekreteraren [[Martin Kinnunen]] att det kommer bli en rockad som påverkar flera av våra ledamöter. Även Kent Ekeroths framtid är oviss. Han har åtminstone tillfälligt ersatts av [[Margareta Larsson]] i justitieutskottet och enligt Martin Kinnunen hänvisas alla frågor om partiets rättspolitik tills vidare till gruppledaren [[Björn Söder]].

Till Riksdag & Departement meddelar Söder att en ”ny laguppställning” ska presenteras i slutet av denna vecka eller början av nästa.

* * *

Kent Ekeroth har nu meddelat att han lämnar sitt uppdrag som rättspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, men sitter kvar för Sd i riksdagen. I en skriftlig kommentar säger han: ”Det är min fasta övertygelse att Sverigedemokraternas förslag om långtgående reformer på det rättspolitiska området är nödvändiga beståndsdelar i byggandet av ett bättre samhälle. På grund av mitt omdömeslösa uppträdande en natt för två och ett halvt år sedan, så inser jag dock att jag inte längre är den bäst lämpade personen att företräda partiet i dessa frågor.”

Vem som tar över som rättspolitisk talesperson meddelas på en presskonferens på torsdag.

Kommentera