Tre röster om USA-valet

Vann rätt kandidat?

[[Emil Claesson]]: Det amerikanska folket har sagt sitt. Rätt kandidat vann i kväll.

[[Sven Wennerström]]: Ja. Obama har förvisso brister men han var det bättre alternativet och förtjänar en andra period.

[[Sara Skyttedal]]: Obama vann och vi hade givetvis hoppats på en vinst för Romney. Däremot var valet jämnt, mycket jämnare än 2008, och Obama har nu ett försvagat mandat vilket han måste hantera.

Varför gick det som det gick?

EC: Barack Obama har trots oerhört tuffa förutsättningar lyckats få USA på benen igen. Han har lyckats ingjuta hopp i ett land när det behövdes som mest.

SW: Obama lyckades med hjälp av skickligt kampanjarbete att definiera kampanjen och hålla ihop sin koalition av väljargrupper. Tillsammans med en känsla i USA av att ekonomin är på väg åt rätt håll räckte det för att vinna över Romney.

SS: Valet var som sagt en riktig rysare och båda kampanjerna var tuffa in till slutet. Den demokratiska kampanjen var mer negativ än någonsin innan. Man kan tycka att det är trist att det visar sig vara en framgångsrik metod.

Vilka får vi se på valsedlarna 2016?

EC: Jag hoppas på en stark kvinna, möjligtvis Hillary Clinton.

SW: I primärvalen får vi se från Republikanerna Jeb BushChris ChristieSusana MartinezMarco Rubio och Paul Ryan. Från Demokraterna Joe Biden, Hillary Clinton, Andrew Cuomo och Martin O’Malley (och Julian Castro 2020 eller 2024!).

SS: Inför nästa presidentval tror jag att vi får se Rick Santorum eller Paul Ryan. Ryan tror jag kan gå riktigt bra. Och med fyra år till med en demokrat i Vita huset tror jag att amerikaner kommer vilja ha riktig förändring.

Kommentera