Anarchopride vill förena kamper

Under årets Stockholm Pride rådde en debatt om queerbegreppets vara eller icke vara och huruvida vissa myndigheter borde få delta i festivalen. Meningarna har gått isär även när det gäller festivalens syfte och mål. Organisationen Anarchopride bojkottade Pride och anordnade en egen alternativ festival på Kafe 44 under parollen ”Vi gör slut med Stockholm Pride”. Makthavare.se har pratat med företrädare för organisationen.

Vad är Anarchopride?

- Organisationen har c:a 10 medlemmar, det är en platt organisation utan ledare, utan styrelse och vi tar alla beslut gemensamt. Vi har funnits sedan 2008 och har förutom den årliga alternativa festivalen arrangerat samtal, manifestationer och deltagit i demonstrationer. Vårt övergripande syfte är att skapa en brygga mellan queer-rörelsen och den anarkistiska rörelsen. Vi tycker att det är superviktigt att förena olika kamper. Vi menar att queeranarkistisk kamp går hand i hand med feminism, klasskamp, antirasistisk kamp och så vidare.

Måste queerkampen vara socialistisk?

- Nej, men den måste vara antikapitalistisk.

Vilka frågor driver ni främst?

- Det har dels handlat om en kritik av kommersialiseringen av Pride, men senaste året har vi också t ex arbetat mycket mot hur staten patologiserar och behandlar transpersoner. Vi ockuperade Socialstyrelsen i våras för att de skulle ta bort sjukdomsklassificeringen av transidentiteter och praktiker. För att vara berättigad till transvård i dag måste en först ha diagnostiserats som transsexuell, det vill säga sjukdomsförklaras. Vi menar att det är stigmatiserande, och att sjukdomsförklaringen legitimerar transfobi, både från statligt håll och från företag och privatpersoner.

- Kriterierna för att få diagnosen är också väldigt snäva och en måste anpassa sig till statens snäva idéer om två stabila kön för att få rätt till transvård. I utredningen som håller på minst två år ingår det olika intelligenstester som är helt irrelevanta för vilket könsuttryck en vill ha och de blir väldigt kränkande för en person att gå igenom. Vi har också drivit kritik mot kraven som ställs på att få ändra juridisk könstillhörighet, som att staten i dag tvångssteriliserar personer. Det måste gå att ha rätt till vård utan att bli patologiserad. Exempelvis får ju gravida rätt till fri vård, där graviditet är en diagnoskod, men inte klassatdsom en psyikatrisk diagnos.

Hur använder ni begreppet queer?

- Vi ser queer som en kritik mot normalitet. Även om det främst syftar på att avvika från heterosexualitetsnormer och tvåkönsnormer kan det också handla om att avvika från normaliteten genom att inte leva upp till alla förväntingar som samhället ställer genom ens hudfärg, utseende eller att inte ingå i en medelklassig vit gemenskap. Det handlar om att kritisera den här normaliteten och skapa sprickor i den som gör det lättare för de som inte passar in att existera. Vi har ingen önskan om att fokusera på homorättigheter som rätt att gifta sig; att anpassa sig till heteronormer och leva i samkönade, tvåsamma, monogama  medelklassiga par utmanar inte normaliteten, den bara härmar och reproducerar den. Vi vill kunna existera på andra sätt och vidga ramarna för hur vi kan leva och organisera våra liv.

Förra året var festivalen gratis och gick med kraftig förlust, ändå tycker ni att det är fel av Pride att ta betalt för inträdet?

- När Pride tar betalt innebär det att många som är fattiga, arbetslösa eller papperslösa inte har möjlighet att delta. Och Pride gör inga undantag för någon eftersom de, enligt sig själva, är en ”vinstdrivande organisation”.  Pride har en kapitalistisk grund, men skulle kunna organiseras på andra sätt, som t ex genom donationer som är anpassade efter betalningsförmåga. Vi menar att kapitalismen i grunden är ett ohållbart system som vi inte kan använda oss av. Men kritiken mot att Pride är så dyrt är ju en del i en större kritik mot den riktning Pride tar. Vi menar att Pride prioriterar att bjuda in företag, partier och myndigheter framför att fokusera på människor. När Pride bjuder in Migrationsverket, olika queerfobiska partier, Polisen och Försvarsmakten,  resulterar det i att andra personer inte kan komma dit för att de känner sig otrygga och hotade. Ska transpersoner vistas på Pride tillsammans med kristdemokrater som vill sterilisera oss? Det blir ironiskt när Prides tema är ”tillsammans” och det är tydligt att de vill vara tillsammans på vissa personers bekostnad.

Hbtq-personer inom Polisen och Försvarsmakten måste haft det jobbigt nog att komma ut på sina arbetsplatser. Ska de bli trakasserade och utestängda från Pride också?

- De kan delta som privatpersoner. Jag har svårt att tycka synd om dem eftersom de ofta är vita välutbildade män som är priviligerade i övrigt. För många mindre priviligerade personer, exempelvis för de som lever utan papper, kan det vara mycket traumatiskt och otryggt att se uniformerade poliser. För den som flytt från krig kan det vara traumatiskt att se uniformerade soldater. Polisen har genom historien handräckt staten i att jaga och kriminalisera queers och de deltar fortfarande i att deportera hbtq-personer. Den amerikanske forskaren Dean Spade har skrivit om hur mainstream hbt-rörelsen fokuserar på rättigheter och antidiskrimineringslagar. Det leder ofta till att polisen får mer resurser, samtidigt som Spade har visat att tranpersoner ofta upplever det största hotet om våld och trakasserier från just polisen.

Ni är negativa till s k pinkwashing. Första steget mot en hbtq-vänlig politik måste väl ändå vara att officiellt stödja hbtq-rörelsen?

- Pinkwashing är när man uttalar sig positivt om hbt för att vinna röster eller tjäna pengar. Hur kan till exempel partierna kalla sig hbt-vänliga samtidigt som de tvångssteriliserar transpersoner? Samtidigt som de medverkar till ett rasistiskt asylsystem och en livsfarlig gränspolitik som gör att hbtq-personer får avslag och deporteras? Vi menar att det viktiga är vad som sker i praktiken, inte vad en säger för att marknadsföra sig själv. Olika rasistiska partier och grupper har också på senare år börjat hävda att de är hbt-vänliga för att därigenom konstruera muslimer som en homofob grupp. Bland annat English Defence League som hade ett torgmöte i år samma dag som Prideparaden.

Är ni nöjda med Anarchopride 2012?

- Ja, det kom mycket folk på våra workshops och många uppskattade att vi hade ett bra program och att vi, till skillnad från Pride, var helt gratis.

Kommer ni att anordna en alternativ Pridefestival även nästa år?

- Ja, så länge det finns ett behov av ett radikalt, gratis, kritiskt alternativ till Pride kommer vi att göra det, och än så länge ser det ut som att vi får hålla på några år till.