Humor och politik – en ohelig allians?

[[Karin Adelsköld]] är på plats i Almedalen för att prata om humor. Hon har skrivit en bok ”Våga stå upp – bli en roligare talare”, som handlar om att vi måste ta humor mer på allvar och om hur vi kan använda humorn i kommunikation. För Makthavare.se ger hon sin syn på humorns roll i politiken.

humorvalet.se och här i Almedalen får personer rösta på vilken partiledare som de tycker är i störst behov av humorcoaching; den som utses kommer bli erbjuden gratis humorcoachning av Karin Adelsköld hela hösten. Just nu leder [[Stefan Löfven]], men [[Fredrik Reinfeldt]] ligger ruskigt nära. På frågan om vem Adelsköld skulle tycka att det vore roligast att humorcoacha svarar hon:

- [[Annie Lööf]], får hon har sån potential och hon behöver verkligen hjälp. Hon har humor, men när hon intervjuas så lägger hon bort den och blir en sorts myndighetsperson på ett dåligt sätt. Hon skulle verkligen behöva coachning.

Humor behövs alltid i politiken och där finns en missuppfattning, enligt Adelsköld. Man kan inte skämta om sakfrågor men man kan lätta upp stämningen om man pratar om allvarliga saker. Om man använder mer humor i kommunikation, om politiker kunde driva med sig själva, driva med situationen och försöka lätta upp stämningen så skulle många fler skulle känna sig inkluderade i politiska debatter, förstå mer vad det handlar om och vilja engagera sig i politiken. Karin Adelsköld menar inte att politiker ska ägna sig åt underhållning eller stand up, men politiker kan lära av ståuppare att vara här och nu, ta vara på situation och våga visa skavanker. Politiker skulle behöva visa upp allt inte är perfekt. Allt är inte perfekt och alla vet det, så därför krockar det.

På frågan om vilka tips  Adelsköld har till partiledarna för att hålla ett roligare tal lyfter hon fram Fredrik Reinfeldts tal 2010 som ett tal där han, som annars är ganska tråkig, gjorde alla rätt. Han höll sig kort, ungefär 20 minuter. Han hade lärt sig talet utantill och det märktes att han talade från hjärtat. Han vågade dessutom driva med sig själv ett par gånger och det var ju helt förlösande. Folk behöver pysa ut och skratta lite.

När man pratar om humor i politiken tänker många på [[Håkan Juholt]], men enligt Adelsköld använde han humor på fel sätt: drog vitsar, skämtade om andra, var plump och drog fel skämt vid fel tillfälle. I början tyckte folk att han var kul och då fick han humorvansinne och skämtade alldeles för mycket. [[Göran Hägglund]] ses av många som den roligaste partiledaren och jobbar medvetet med humor. Han samlar in roliga grejer och sparar i en mapp som heter Kuligheter, han skriver sina tal först och kryddar sedan med humor. Dock går det ju inte så himla bra för kd. Om kd kunde lyfta upp den humor som Hägglund har när de kommunicerar sitt budskap så skulle de tjäna på det med i sin politik. De pratar om värden och familjen, men värmen saknas. Adelsköld tycker att Göran Hägglund själv borde humorcoacha hela partiet.

Vill du bli en roligare talare? Kolla på Karin Adelskölds tips i klippet ovan!

Kommentera