Alliansen lever farligt

Sedan Makthavare.se senast kommenterade läget i opinionen har två nya mätningar presenterats som förstärker bilden av nedgång för alliansen fortsatt uppåt för socialdemokraterna.

I Expressen/Demoskops väljarbarometer fick kristdemokraterna bara 2,4 procent – den sämsta siffran sedan mätningarna började 1998. I samma mätning fick centerpartiet 4,4 procent och folkpartiet 4,9. Därmed skulle socialdemokraterna med 35,7 procent vara mer än tre gånger så stora som kd, c och fp tillsammans.

Enligt Demoskop skulle alltså kd hamna utanför riksdagen medan c och fp tycks balansera på tröskeln. När [[Fredrik Reinfeldt]] i Expressen kommenterade siffrorna slog han fast att ”Vi vill ju att det ska gå bra för hela alliansen, och vi behöver alla fyra för att bli omvalda 2014”.

Även en av nyckelpersonerna i grundandet av alliansen, förra centerpartiledaren [[Maud Olofsson]], konstaterade att med ett eller flera borgerliga partier utanför riksdagen så finns i praktiken ingen allians längre: ”Då tror jag alla partier kommer ha ett behov att rehabilitera sig. Det är som de rödgröna, de slickade ju sina sår i varsitt parti, och det tror jag också att alliansen, om de inte vinner valet, kommer att göra. Då kommer varje parti ha ett jättestort behov av att gå igenom sin position och strategi framöver.”

Och i dag kom ytterligare en mätning där socialdemokraterna för tredje månaden i rad är klart större än moderaterna. Enligt Metro/YouGovs junisiffror får s 34,5 procent – mot 29 för m. Även här hamnar kd under riksdagsspärren med 3,9 procent, och allianskollegan c lever farligt med 4,5.

I Svensk Opinions sammanställning av ett flertal av de olika mätningarna (där dock inte YouGov ingår) betyder inte de senaste siffrorna dock några större förändringar. S ligger kvar stabilt på drygt 35 procent medan m fortsätter tappa något till 28,6.

Omräknat till riksdagsmandat skulle bilden se ut så här:

m 104
fp 21
c 15
kd -
s 131
mp 30
v 22
sd 26

Utan kristdemokraterna får alliansen i detta exempel 140 mandat, vilket inte ens med ett teoretiskt stöd från Sd:s 26 mandat skulle räcka mot de de rödgrönas 184. Om de tidigare rödgröna samarbetspartnerna de facto är ett regeringsalternativ nästa gång det blir aktuellt återstår dock att se. Det är värt att notera att socialdemokraternas partisekreterare [[Carin Jämtin]] kommenterade Demoskop med att: ”Nu är det öppet vem som samarbetar med vem” och att ”Med de här siffrorna har vi fått en ny dimension i blockpolitiken”. I enlighet med tidigare besked bad hon dock att få återkomma i regeringsfrågan.

Kommentera