Fick inte vara med, anordnar egen Prideparad

En storm blommade upp på Twitter under dagen efter ett utspel från Uppsala Pride, då de valde att utersluta LUF, liberala ungdomsförbundet, och folkpartiet från att delta i paraden på lördag. Enligt det e-postmeddelande som samordningsgruppen för Uppsala Pride skickade till LUF, grundar sig beslutet på att partiets ståndpunkter strider mot Uppsala Prides vision.

Folkpartiet har tidigare år varit välkomna att delta i Uppsala Pride, men föreningens nya samordningsgrupp tyckte annorlunda och beslutade att exkludera kapitalistiska partier.

Journalisten [[Annika Hamrud]] som deltog i debatten som på Twitter där det hettade till rejält, menar att Uppsala Pride inte är en Pridefestival i ordets rätta bemärkelse, eftersom den saknar de grundläggande definitionerna för vad Pride står för, hbtq-personers rättigheter oavsett politisk uppfattning.

”Uppsala Pride har större likheter med Anarkapride än något annat. Organisationen har tagit ställning för anti-kapitalism och inte ens organisationer med specifikt fokus och stort engagemang för hbt-frågor får vara med om de inte dessutom bekänner sig till socialismen”, skriver hon i en artikel på Newsmill.

Under dagen har miljöpartiet valt att dra sig ur paraden på grund av utfrysningen av folkpartiet, som meddelar i ett pressmeddelande att de i stället tänker anordnar en egen parad under parollen ”Prideparad för alla” på torsdagen i Uppsala.

– För oss handlar Pride och priderörelsen om öppenhet och bejakandet av alla människors lika värde. Därför vill vi se till att Uppsala har en prideparad som välkomnar alla, säger [[Mohamad Hassan]] gruppledare för folkpartiet liberalerna i Uppsala kommun i pressmeddelandet.

Klockan ett på torsdag kommer folkpartiets Pridedeltagare att samlas på Stora torget i Uppsala. Paraden ska sedan gå mot Vaksala torg, Uppsalas speakers corner, bara ett par kvarter bort, där bland annat [[Tove Henriksson]], ordförande för LUF i Uppsala, [[Cecilia Wikström]] EU-parlamentariker (fp) och jämställdhetsminister [[Nyamko Sabuni]], kommer att hålla tal.

– Vi har precis lämnat in vår ansökan hos kommunen, så paraden blir av på torsdag med reservationen att vi får ett tillstånd, säger [[Erica Närlinge]], politisk sekreterare folkpartiet liberalerna.

Hon berättar att förhoppningen är att även RFSL kommer att ha representanter på plats på folkpartiets egna Pridefestival på torsdag.

– Vi har frågat om de kommer, men det är inte riktigt klart ännu. Vi kommer även bjuda in miljöpartiet, men vi väntar tills vi har fått tillståndet. Tanken är att ha en Pridefestival som är öppen för alla. Vi passade även på att bjuda in polisen eftersom de inte heller fick vara med på lördag, säger Närlinge.

Kommentera