”Öppet parti, öppen utveckling”

Ska man kalla sig Sveriges mest öppna parti ska naturligtvis även bygget av ny webbplats vara en öppen och demokratisk process. Makthavare.se var förstås hemskt nyfikna på miljöpartiets utvecklingsblogg och tog därför ett snack med [[Johan Schiff]], projektledare och webbmaster åt miljöpartiet.

Hur går det med den nya webbplatsen?

- Tack, det går bra. Vi bygger en ny sajt från grunden. Det betyder att vi tänker nytt hela vägen, från målgrupp och strategi till konkret innehåll och funktioner. Vi ska utgå ifrån våra besökares behov och ge dem bra svar på vilka vi är och vad vi vill. Planen är att ha en sajt klar att använda i mitten av november. Det tror jag att vi ska kunna hålla.

Varför en ny webbplats?

- Dels behövde vi byta publiceringsverktyg. Vi har haft samma system i över tio år nu. Dels för att vår ambition att vara Sveriges mest öppna parti inte känts av på vår nuvarande sajt.

Men varför en utvecklingsblogg? Det känns inte som att det är så vanligt förekommande att ett parti har en sådan.

- Det var faktiskt vår designkonsult, Oktavilla, som föreslog den. Bakgrunden är att vi fick kontakt med dem via ett öppet offertunderlag. De gillade idén och tyckte att en utvecklingsblogg var nästa logiska steg. Det gick inte att säga nej till det. Öppet parti, öppen utveckling. Jag är övertygad om att vi kommer att få värdefull återkoppling genom bloggen. Det hjälper oss att bli bättre. Sen är vi inte rädda att andra partier ska tjuvlyssna och sno idéer. Mycket handlar om hur politiken ska bli tydligare, och det tror jag bara att vi kan vinna på.

Hur fungerar utvecklingsbloggen?

– Hittills är det bara jag som skrivit, men det beror mest på att vi inte är så långt in i projektet ännu.

Hur mycket feed-back får ni genom bloggandet?

- Vi har fått in lite synpunkter på bloggen, men en del ger hellre återkoppling när vi ses ansikte mot ansikte. Lite för mycket positiv kritik än så länge. Det har kommit ungefär så mycket kommentarer som jag förväntat mig så här långt. Det borde bli mer när vi har skisser, design och struktur att visa upp.

- Efter hand som vi blir mer konkreta och det blir tydligt vad våra prioriteringar betyder så tror jag att vi kommer få mer polemik. Det tror jag är bra.

Vilken är den bästa idén som kommit in?

- Jag gillar idén att möjliggöra samtal ”många-till-många”. Svaren ska inte alltid komma uppifrån. Men som så ofta kommer inte idéerna från en enskild källa, utan växer fram tillsammans. Jag har till exempel blivit allt mer övertygad om hur viktigt det är att stärka redaktörens roll. Hittills har redaktörsrollen ofta varit rent teknisk, och det är också sådan support vi gett från riks. Framöver skulle jag vilja se att våra lokala redaktörer har uppdraget att göra politiken tillgänglig och lätt att förstå, inte bara publicerad och klar. Den insikten har växt fram genom bloggen och i samtal med lokalt aktiva medlemmar.

Kommentera