Vart är vi på väg? Framtidens internet engagerar.

Seminarium: Framtidens internet – fem ödesfrågor
När och var: Internetdagarna, sal C3
Publik: c:a 150 personer
Talare: [[Julia Skott]], [[Anders R Olsson]], [[Patrik Fältström]], [[Maria Häll]], [[Per Strömbäck]]
Moderator: [[Hans Rosén]], [[Jenny Stiernstedt]]

Makten, trafiken, kulturen, demokratin och förtroendet. Fem frågor som diskuterades på Internetdagarnas seminarium om framtidens internet.  Det var en bred debatt kring en bred fråga när panelen fick

Problematiken kring att allt fler tjänster är knutna till företag i dag och hur det kan bli ett problem var något som lyftes upp. Även diskussionen kring hur öppet internet ska vara eller om vi bör reglera olika aktörers deltagande i det komplexa ekosystem som internet är i dag.

– Internet som ett demokratiskt verktyg kommer att bli kraftfullare, säger Maria Häll. I dag går det att prata yttrandefrihet och öppenhet med länder som tidigare inte alls var mottagliga för den här typen av dialog. Demokrati och internet är något som panelen gärna diskuterar.

Julia Skott delar upp Internet som koncept och internet som infrastruktur och hon tror att förtroendet för konceptet internet kommer växa samtidigt som infrastrukturen kommer att ifrågasättas och bemötas med mer skepticism. Hon påpekar att det räcker att någon bara är lite dum för att information ska hamna i fel händer.

– Internet tillgängliggör information på ett sätt som redan varit tillgänglig i den fysiska världen vilket gör att folk blir lite rädda för internet, säger Julia Skott.

Debatten om upphovsrätten visar upp flera olika perspektiv från panelen. De är överens om att olika typer av verk har olika typer av upphovsrättsliga problem där internet utgör en mer eller mindre stor utmaning. Precis som att det inte finns en enskild lösning som passar all kultur eller alla typer av upphovsrättsskyddade verk och hur de sprids på nätet.

– Vi får inte glömma bort att internet har gett väldigt många fler aktörer möjlighet att få ersättning för sina verk genom internet, trots att man kan lyssna på eller läsa deras verk gratis på internet, säger Julia Skott, journalist. Det finns också väldigt mycket fler kreatörer i dag tack vare internet än tidigare och fler kan få betalt för sina verk så att de går runt.

– Jag tror att vi kommer få se fler sätt att ta betalt i framtiden, säger Maria Häll på Näringsdepartementet. Och påpekar också att det finns flera olika marknader och att nya marknader också kommer att uppstå i framtiden även via internet.

Kommentera