Vägval Stockholm

[UPPDATERAD] Inför kvällens möte i miljöpartiet i Stockholm har det förts en mycket engagerad kampanj i sociala medier. Bland annat har ett stort antal miljöpartister på Twitter hänvisat till en artikel av Dagens Nyheters [[Viktor Barth-Kron]]. Partiet tycks ha beslutat sig för att ”ta pendeln in i väggen” skriver han.

I sak handlar striden om Slussen, men också om vem som ska efterträda avgående mp-borgarrådet [[Per Bolund]]. Valberedningsförslaget [[Daniel Helldén]], som doktorerat på Almstriden, har av tidigare språkröret [[Maria Wetterstrand]] kallats för en obegriplig nominering. Helldén vill stoppa Slussenombyggnadsprocessen.

Motkandidaten, [[Emilia Hagberg]], vill gärna bygga om den sönderfallande trafikkarusellen mellan Gamla stan och Södermalm. Hon framställs och framstår som ”nya” mp:s kandidat, medan Almstridsdoktor Helldén snarare minner om skägg, Kånken och Eccosandaler. För den utomstående kan det tyckas vara detaljer – striden står mellan ekologiskt odlade grönsaker, och ekologiskt odlade grönsaker som säljs på Bondens marknad på Katarina Bangata.

På måndagens kommunfullmäktigemöte i Stockholm frågade miljöpartisten [[Åke Askensten]] om trafikborgarrådet [[Ulla Hamilton]] (m) gjort något för att rädda den omtalade tv-eken på Östermalm. Hamilton svarade att trädet är dött till 60 procent och att hon litar på experterna. ”Du har ingen relation till trädet. Du litar på trafikkontorets experter. Tråkigt”, kontrade Askensten, som refereras i Dagens Nyheter.

Engagemang för ett i huvudsak dött träd är sannolikt inte den fråga som gör mp till huvudstadens ledande oppositionsparti. Samtidigt är det många som tror att det är exakt vad partiet vill bli, och har förmågan att bli, inför valet 2014. Kvällens möte tycks, åtminstone för utomstående, bli ett vägval.

Vem som väljer är dock en öppen fråga. Inför mötet har det cirkulerat e-post från kampanjen Rädda Slussen, som uppmuntrar sympatisörer att snabbt lösa medlemskap i mp för att rösta fram rätt borgarråd på medlemsmötet. I mejlet pekas Emilia Hagberg ut som det sämsta av fem möjliga alternativ, medan valberedningens förslag Helldén – som enligt meddelandet ”skrivit avhandling om 1970-rädda-almarna” – rekommenderas.

Almstrid mot Slussenrivning – [[Birger Schlaug|Schlaug]] eller [[Per Gahrton|Gahrton]] mot Wetterstrand – Helldén mot Hagberg. Sällan är politiska vägval så tydliga.

* * *

PS: På Twitter kan man följa valet av borgarråd via hashtaggen #MPsthlm.

Kommentera