Moderaterna och rösträtten

I helgen närmast exploderade Twitter av först upprördhet och sedan hån över att moderaterna i sitt nytt idéprogram slagit fast att ”Kampen för rättvisa har också historiskt varit en stark drivkraft för rösträtt, mot apartheid, för jämställdhet, mot diskriminering och för rättsstat. För Moderaterna är rättviseperspektivet ständigt närvarande.” Nu backar partisekreterare [[Sofia Arkelsten]] efter kritiken.

På Twitter föddes hashtaggen #stuffmoderaternadid där alltmer orimliga historiska händelser tillskrevs moderaterna. Dagens Nyheter konfronterade Arkelsten med att moderaternas föregångare (Allmänna valmansförbundet, som senare blev Högerpartiet och därefter moderaterna) faktiskt var emot fri och lika rösträtt för 90 år sedan.

– Nej nej nej, det där är inte korrekt. Vi var ju med och genomförde det, svarade hon DN.se.

En timme senare ringer hon dock upp tidningen igen.

– Det är en mer nyanserad fråga. Jag svarade inte på din fråga utan på fördomar som jag mött från andra människor. Det var förhastat. Jag gick in i en debatt, det var inte meningen, säger Arkelsten.

Twitter ber nu Sofia Arkelsten om ursäkt: ”Angående frågan om rösträtt tidigare idag. Mitt svar var förhastat och det blev fel. Jag är ledsen för det.”

Kommentera