Överklasskillen utan pappas pengar (Bernt Hermele: Guldsot)

[[Johan af Donner]] tycks vara en mästerlig manipulatör, en spelare, en välartad överklassunge som smälter in överallt – och en notorisk fuskare. Han är James Bond utan syfte att rädda världen, Rhett Butler utan den urskuldande fördelen att vara en romanfigur. Han är världsvan, men centrum i hans universum är Humlegården på Östermalm. Där går han i skolan, träffar sin blivande hustru och bosätter sig. Och hustrun – hon vet ingenting om vad Johan af Donner sysslar med. Hon är lyxhustru med dåligt fungerande egen inredningsfirma, i en överinredd lägenhet som viks ut i ett glansigt magasin. Där sitter hon bland alla deras designermöbler, och påstås inte ha fattat ett dugg av makens bedrägeriverksamhet.

[[Bernt Hermele|Bernt Hermeles]] Guldsot – Berättelsen om Röda Korsetbedragaren Johan af Donner är rappt skriven och roligt berättad. Den ger den enkla bilden av överklasskillen utan pappas pengar, som kompenserade det uteblivna arvet med att fuska sig fram och bedra sina arbetsgivare. Samtidigt erkänner Hermele chosefritt att de flesta överklasskillar utan pengar inte blir vare sig små eller stora skurkar när de växer upp. Han lägger pussel med mängder av intervjumaterial, tidningsartiklar och dokument. Vid ett par tillfällen försöker han också få af Donner själv att medverka i boken – dessa insprängda träffar ger en inblick i författarens egen process, och hans egen tveksamhet inför sitt manipulativa objekt. Samtidigt framgår tydligt att Hermele själv har charmats av mästerbedragaren, han ser honom som en kompis, och imponeras av hans förmåga att prata i snygga pratminus.

I Guldsot finns inte bara överklassbedragaren, lyxhustrun och de lurade arbetsgivarna – utan också en lång rad anställda på Röda Korset. Å ena sidan finns flera stycken smarta och hårt arbetande kvinnor, som på ett tidigt stadium börjar misstänka Johan af Donner för att inte arbeta helt enligt regelboken. Å andra sidan finns grabbgänget, cheferna – en samling inkompetenta män med höga löner och liten förmåga att ta eller utkräva ansvar. Bakom varje framgångsrik man står en kvinna som håller ordning på hans kalender. Det är en sorglig, men knappast obekant bild.

Som arbetsgivare reagerar åtminstone jag på hur litet man vid anställning av Johan af Donner tycks kontrollera referenser och tidigare arbetsgivare. Mannen med det vinnande leendet charmar sig fram. Resultatet är tusentals besvikna bidragsgivare, bösskramlare och beslut att lämna Röda Korset. I verkligheten är en kompetent kvinna med koll på pappren värd mer än tusen tuffa James Bond.

* * *

PS: På måndag den 12 september frågas bokens författare Bernt Hermele ut i samband med höstens första Makthavaröl på Nalen Klubb i Stockholm. Läs mer om detta här.

Kommentera