Det här är Annie Lööf

[UPPDATERAD] [[Annie Lööf]] (tidigare [[Annie Johansson|Johansson]]) är riksdagsledamot sedan 2006 och ledamot av finansutskottet. Hon sitter i centerpartiets styrelse och är ekonomisk-politisk talesperson. Hon spåddes av många vara den givna kronprinsessan att ta över som partiledare – något som hon nu också valts till. Makthavare.se presenterar här den nya centerledaren.

Lööf är född 1983 och uppvuxen i byn Maramö, strax utanför Värnamo i Jönköpings län. Kommunstyrelsens ordförande i Värnamo är den tidigare närpolischefen [[Hans-Göran Johansson]], Annie Lööfs pappa. Själv kryssades hon 2006 in i riksdagen efter en intensiv personvalskampanj och blev därmed landets yngsta riksdagsledamot. Även 2010 blev hon personvald in i riksdagen.

Innan dess var Annie Lööf kommunpolitiskt aktiv i Värnamo och ledamot av CUF:s förbundsstyrelse (vice förbundsordförande 2005-2007, när [[Fredrick Federley]] var ordförande).

I bagaget har hon en jur. kand. från Lunds universitet (som plockades ut dagen innan valberedningen presenterade henne som sin ordförandekandidat). I Fokus påpekas att ingen centerpartiledare i modern tid har haft en akademisk examen. Detta verkar dock inte ha legat Annie Lööf i fatet.

Som riksdagsledamot har Lööf bland annat suttit i Integritetsskyddskommittén, E-offentlighetskommittén, en utredning om SÄPO:s signalspaningsbehov samt Signalspaningskommittén. Hon var centerpartiets integritetspolitiska talesperson och i den rollen öppet kritisk till FRA-lagen, men efter vissa förändringar samt löften om mer genomgripande förändringar röstade hon hösten 2008 ändå igenom lagen.

Lööf har stuckit ut hakan och menat att det är orimligt att riksdagsledamöter ”som verkar för att ställa om trygghetssystemen från bidragsfällor till omställningsförsäkringar själva omfattas av en inkomstgaranti som uppmuntrar till passivitet och bidragsberoende” (45 000 ­kronor i månaden från det att de lämnar sina uppdrag tills dess att de går i pension).

Sin egen politiska linje betecknar Annie Lööf som Värnamoliberalism, något hon på sin hemsida beskriver som ”ett unikt samarbete mellan näringsliv, offentlig sektor och det civila samhället”. Lööf säger sig vara marknadsliberal och tror på ”frihandel, ett fritt näringsliv och en mindre offentlig verksamhet”. Blev i högre grad moderat än centerpartist i SVT:s Valpejl.

Innan [[Maud Olofsson]] i juni 2011 aviserade sin avgång, frågade Dagens Samhälle i april samma år ett antal tunga c-kommunpolitiker om Olofsson borde avgå och vem som i så fall skulle efterträda henne. En klar majoritet var då för ett partiledarskifte – och Annie Lööf var den som flest ville ha i stället. Enligt en Sifoundersökning beställd av pr-byrån Westander var hon den av de tre officiella kandidaterna flest svenskar (12 procent) kände förtroende för, och även bland de centerpartistiska riksdagsledamöterna hade Lööf starkast stöd.

När Lööf i juli 2011 deklarerade att hon kandiderade, skrev hon att det skulle ”vara en ynnest att få leda centerrörelsen i ett fortsatt förnyelsearbete för att utveckla och förtydliga vårt partis roll i svensk politik”.

Det är inte svårt att hitta många goda omdömen om Annie Lööf bland politiska opinionsbildare. Så här skrev exempelvis [[Peter J Olsson]] i Kvällsposten den 21 april 2011:

Annie Johansson är en kandidat som förenar den förnyelse som kommit att förknippas med Stureplanscentern – liberalare, modernare, med stor vikt vid integritetsfrågor och personlig frihet, och de traditionella Centerbygderna i till exempel hennes egen valkrets Jönköpings län.
Där kryssades hon in som personvald 2006, och stärkte sin position ytterligare 2010. Hon kryssades då av var tredje av länets Centerväljare och hade faktiskt det största antalet personröster i en valkrets som någon Centerkandidat fick – bara om man lägger i hop de två valkretsar Maud Olofsson ställde upp i lyckas hon passera Annie Johansson!

Kuriosa: Lööf har tidigare bland annat varit skribent på Makthavare.se. Har jobbat som barista på Coffee Republic i London och varit fotbollsmålvakt i IFK Värnamos damlag.

Trackbacks

  1. [...] beskrivs i alla fall i bloggen Makthavare där hon också varit [...]

Kommentera