Krönika: ”Webbnördar löser världsproblem”

Deltagarna på Sweden Social Web Camp är mer än bara tekniktokiga nördar som arbetar med webb och dyrkar Steve Jobs som om han vore frälsaren (se ”Änglafån” under allsång på Tjärö). Mina förutfattade meningar om SSWC var inte helt utan grund men om man bortser från det uppenbara nörderiet sades det många kloka ord under helgens sessioner.

Sweden Social Web Camp är en fyra dagar lång konferens, eller okonferens där innehållet inte är spikat förrän på plats, där vem som helst kan sätta upp en egen session, där webbentusiaster träffas för att klappa får, bada och vältra sig i allt vad sociala medier innebär.

Det var första gången för mig – att vara på vackra Tjärö, – att delta på SSWC och – att sova i tält. Mycket att ta in och många att träffa.

Jag upplevde det som om vi alla var där för att lösa problem tillsammans, hitta lösningar till problematiken med ett fritt internet, användarskydd för webbjättar som Facebook och Google, vad man bör lagstifta om och hur man får politiker att intressera sig, samt hur onödigt det är att de allra flesta borrmaskiner som köps bara används en gång.

”Internet kan inte rädda världen, och inte heller starta en revolution” sade [[Kinga Sandén]], journalist belönad med Stora journalistpriset år 2009, som talade under middagen på lördagskvällen. Och jag tror att de allra flesta på Tjärö den kvällen höll med om att man måste ta ett personligt ansvar för hur man agerar på webben, precis som man bör i samhället i övrigt.

Internet är precis som en stor motorväg där det självklart krävs förhållningsregler och ett ansvar hos förarna att följa dem, men om någon bryter mot dessa är det knappast vägen som ska stängas av.

Mitt första år på SSWC har varit en nyttig och rolig upplevelse som inspirerat mig att fundera på hur jag kan bidra till ett bättre internet. För i det stora hela handlar den här gemenskapen om så mycket mer än att stärka sina personliga varumärken. Det handlar inte minst om att skapa en bättre värld både på nätet och afk (away from keyboard).

Och en bra början för att nysta upp all världens trassel kan ju vara att starta en tjänst på nätet för uthyrning av slagborrar.

Kommentera