Pride ska ta schlager-revansch med maffigaste galakvällen

I kväll gäller det för Pridefestivalens nye schlagergeneral [[Matthias Mattsson]]. Efter ett par år med bleka schlagerkvällar utlovar han nu den mest storslagna schlagergalan hittills. Frågan är om Kungsan räcker till när galan ska ta revansch och för första gången är gratis.

Schlagerkvällen har i åratal varit en särskilt stark publikdragare till Pride, men 2009 och 2010 tappade den både publik och tyngd. Det här var inte okej, tyckte schlagerälskaren och journalisten Matthias Mattsson som helt sonika kontaktade Prideledningen och sa att ”det där kan jag göra bättre”. Och nu är han artistansvarig för Schlagergalan och det är upp till bevis från klockan 18 i kväll.

Som vanligt vill man hajpa galan genom hysch-hysch och löften om många hemliga gäster, både svenska och internationella. Men att en maffig symfoniorkester förstärker schlagermusiken är ingen hemlighet längre, och dirigent är ingen mindre än [[Anders Berglund]]. Bara synen av Berglunds blonda kalufs kommer säkert att ge 70- och 80-talsvibbar hos många inbitna.

Eftersom de stora konserterna i år ges i Pride Kungsan är det gratis att avnjuta galan, och det brukar sägas att parken klarar en publik på runt 15 000, som mest 20 000. Löftena om det mäktigaste startfältet hittills, i kombination med fritt inträde och goda väderutsikter kan nog skapa oanad trängsel framför scenen i kväll. Men framförallt finns chansen till en magisk schlagerafton för alla oss som är sugna på en sådan.

Ett fåtal artistnamn har presenterats i förväg: [[Arja Saijonmaa]], [[Jenny Silver]], [[Lotta Engberg]], [[Sanna Nielsen]] och [[Bryan Rice]] (dansk sångare och låtskrivare). Också [[Kikki Danielsson]] är klar – hon tillhör sedan länge inventarierna på schlagerkvällen. Debutant är [[Simon Forsberg]], som i årets Melodifestival ställde upp med ”Tid att andas”. I övrigt är schlagergeneralen Matthias Mattsson gåtfull:

- Vi har en artist från 1960 års svenska schlagerfestival, två från Eurovisionsfestivalen -89 och en från svenska finalen 1979.

- Det här blir en klassisk schlagergala, men större än någonsin. Vi bjuder på 33 akter, och inte mindre än 41 olika låtar från 60-, 70-, 80-, 90- och 00-talet, myser Mattsson under ett parasoll bakom schlagerscenen i ett samtal med Makthavare.se.

1960 var bara fyra bidrag med i den TV-sända finalen. ”Alla andra får varann” vann, framförd av Östen Warnerbring och Inger Berggren. Östen är död, men ska vi gissa att Inger Berggren har lockats till Pride i år?

1979 vann bröderna Gärdestad med Satellit. Andra namnkunniga artister som var med då är Eva Dahlgren, Magnus Uggla och Tomas Ledin. I kväll vet vi vem som ska försöka skaka nytt liv i en mer än 30 år gammal dänga.

I Eurovisionsfinalen 1989 vann jugoslaviska Riva med ”Rock me”, före brittiska Live Report med ”Why do I always get it wrong?”. Men det kan lika gärna vara några av de andra 20 bidragen det året som äntrar Pridescenen.

[[Björn Kjellman]] är konferencier i år, och det lär bli mer än en spontan allsång när Pridefestivalen och Kungsträdgården blir ett. Följ Makthavare.se under kvällen för uppdateringar från sommarens kulturella höjdpunkt.

Kommentera