Planerad riksdagskonferens om islamisering

[UPPDATERAD] Enligt uppgifter till Makthavare.se har Sverigedemokraterna i höst tänk anordna en stor internationell konferens i riksdagshuset om islam och islamisering. Vi har försökt ta reda på mer om evenemanget, men det visade sig inte helt enkelt.

Beslutet om att riksdagen upplåter lokaler för Sverigedemokraternas islamkonferens fattades redan den 18 januari i år, berättar [[Eva Brandorf Helsing]], för tillfället pressansvarig hos talmannen. Beslutet om lokalanvändningen har legat på den biträdande riksdagsdirektören, [[Ulf Christoffersson]] (som nu dock går i pension och kommer att ersättas i slutet av augusti), och skedde efter en ansökan från Sverigedemokraternas riksdagsledamot [[Kent Ekeroth]]. Ansökan lämnades in den 11 januari, och avser en två dagars konferens med såväl svenska som internationella gäster – enligt uppgift från Sd:s europeiska systerpartier. Den lokal som beviljats för evenemanget är andrakammarsalen.

Makthavare.se ringer till Sverigedemokraterna för att få veta mer om konferensen. [[Jimmie Åkesson|Jimmie Åkessons]] pressekreterare [[Linus Bylund]] är inte anträffbar, meddelar han på sin telefonsvarare. Han hänvisar till [[Martin Kinnunen]], pressansvarig för Sverigedemokraterna.

Kinnunen säger att Sverigedemokraterna inte alls har planerat hålla någon islamkonferens i riksdagen.

– Vi har inte planerat någon islamkonferens, säger han.

Har ni planerat någon annan konferens, då, som ska äga rum i riksdagshuset i höst?

– I så fall skulle jag känna till det. Jag känner inte till några konkreta planer på ett seminarium i riksdagshuset, säger Martin Kinnunen.

Makthavare.se ringer upp Eva Brandorf Helsing igen. Hon blir förvånad över de nya uppgifterna.

– Jag känner till att det har varit en förfrågan och att den har hanterats, säger hon.

Makthavare.se ringer upp Martin Kinnunen igen.

– Det kan hända att det har bokats en lokal, säger han nu, men står i övrigt fast vid sitt tidigare budskap.

– Det har inte diskuterats i riksdagsgruppen. Och det är inget som har diskuterats i den politiska ledningen, säger Kinnunen.

Makthavare.se har under onsdagen försökt nå Kent Ekeroth för att bringa klarhet i huruvida det faktiskt kommer att bli en islamkonferens i riksdagen i höst. Med anledning av Makthavare.se:s förfrågningar till riksdagsförvaltningen meddelar Eva Brandorf Helsing att man nu skickat en förfrågan till Sverigedemokraterna om huruvida de verkligen avser använda andrakammarsalen.

– Annars vill vi ju ge andra möjlighet att använda den de dagarna, säger hon.

* * *

PS: Läs det senaste om konferensen här.

Kommentera