Krönika: ”Hbt-politiken formas under Pride”

- Från när gäller det?
- Från och med nu.

Ungefär så minns jag det som sas under ett av förra årets mest spännande politiska ögonblick. Scenen: RFSL:s och Makthavare.se:s partiledardebatt på Stockholm Pride.

Moderatorn [[Devrim Mavi]] ställde frågan, [[Fredrik Reinfeldt]] svarade. Ämnet var tvångssteriliseringen av transpersoner och debatten på scenen gällde om de deltagande partiledarna (från alla riksdagspartier utom kristdemokraterna, plus feministiskt initiativ och piratpartiet) var för en ändring av gällande lag. Alla närvarande utom Reinfeldt svarade att de var det.

Tidigare under veckan hade Reinfeldt meddelat att moderaterna ansåg att det krävdes ytterligare utredningar innan man kunde besluta sig för vad man ansåg om kravet på att den som vill ändra sitt juridiska kön måste vara steril. Under veckan hade han, trots ganska många utfrågningar från journalister som läst Socialstyrelsens nya utredning där det föreslås att detta krav ska strykas, vidhållit ståndpunkten att ytterligare utredningar krävdes. Under partiledardebatten pressades han på detta ställningstagande och så, helt plötsligt, svängde han. Moderaterna var nu för att ändra lagen och stryka kravet på sterilisering. Det var i det läget som moderatorn frågade om från när detta nya besked skulle börja gälla.

RFSL:s partiledardebatt är unik: det är den enda partiledardebatten som sker utanför de som sänds i tv eller utspelar sig i riksdagen. Den har genomförts två gånger, 2006 och 2010 – det vill säga under de två senaste valåren – och varje gång har närvaron varit total från riksdagspartierna, minus en person: 2006 kom inte [[Göran Persson]] och 2010 kom, som sagt, inte [[Göran Hägglund]]. Detta har varit möjligt av en enda anledning: Stockholm Prides ställning. Stockholm Pride är en av Stockholms största festivaler. Den är norra Europas största Pride-festival. Den är en av Sveriges mest medialt välbevakade festivaler, alla kategorier. Och: den är överlägsen alla andra Pride-festivaler i världen när det gäller politiskt innehåll och politisk genomslagskraft.

Stockholm Pride och veckorna dessförinnan är den tid på året då det är som allra lättast att nå ut med hbt-politiska krav. Och att nå ut är helt nödvändigt för den som vill driva ett politiskt förändringsarbete. Om en fråga inte finns på den offentliga dagordningen blir det enormt mycket svårare att lyckas få igenom en förändring. Politiker tar helt enkelt hjälp av medierna för att sålla bland frågorna: står det mycket om en fråga i tidningarna så ökar sannolikheten radikalt för att den kommer att lyftas politiskt.

Så: vad har då hänt i frågan om tvångssteriliseringarna sedan förra året? Rent faktiskt politiskt: ingenting. Kd motsätter sig en ändring av lagen och beslutade aktivt på sitt riksting för en månad sedan att de anser att tvångssterilisering fortsatt ska vara ett krav på den som ändra sitt juridiska kön. Lobbymässigt: massor. Medieuppmärksamheten kring kd:s riksting handlade till mycket stor del just om tvångssteriliseringarna. Under Almedalsveckan fick Göran Hägglund försvara sitt partis ställningstagande i allt från TV4:s morgonsoffa till den lättsamma utfrågningen efter talet ”Efterfrågat”. Ledarskribenter i stora tidningar har krävt att de övriga allianspartierna kör över kd i den här frågan.

I morgon börjar årets Stockholm Pride. I år har RFSL och Stockholm Pride bjudit hit Thomas Beatie, den amerikanska transmannen som fött tre barn. I morgon invigningstalar han från stora scenen inför 10 000-tals människor. Under hela helgen har vi skjutsat runt honom och familjen mellan olika intervjuer. Hittills har SvD, Aftonbladet, Expressen, TT, TV4 och QX träffat honom. Hans budskap till kd: ”I will give you my evil eye.” Jag tror inte att tvångssteriliseringslagen överlever tills nästa Pride.

Ulrika Westerlund
Förbundsordförande, RFSL

Kommentera