”Deras metoder är snarlika utpressning”

Almedalen är inte bara en plats för seminarier och utspel. Även andra slags lanseringar äger rum. En av dessa är den pinfärska boken ”Syndikalisternas nya ansikte”, (Bilda förlag) som släpptes på fredagen och som sätter Syndikalisterna under lupp.

Det är de båda konsulterna [[Lars-Olof Pettersson]], tidigare utredningschef på Byggnads, och [[Willy Silberstein]], mångårig journalist på bland annat Sveriges Radio, som står bakom den kritiska granskningen av den fackliga organisationen Syndikalisterna.

Varför har ni valt att skriva en bok om Syndikalisterna?

- Framförallt för att det så många försvarslösa enskilda individer som drabbas nyckfullt av deras aktioner. De är också ganska hänsynslösa i sitt agerande mot både sina anställda och sina medlemmar, säger Lars-Olof Pettersson och fortsätter:

- Vi tycker att det är viktigt och centralt med fasta spelregler och kollektivavtal på arbetsmarknaden.

Vad vill ni uppnå?

- Syftet är en granskning och förhoppningsvis skapa en debatt om deras arbetsmetoder och deras ekonomi. De driver in väldigt mycket pengar, med det är oklart vart dessa tar vägen. Till exempel drog de in 600.000 kronor från restaurang Josefina på Djurgården i Stockholm, efter att den försatts i blockad år 2008. Dessa pengar blev det sedan bråk om, eftersom mycket av dem fastnade på vägen och inte kom de anställda till del.

- Deras metoder är mycket snarlika utpressning, fyller Willy Silberstein i med.

- Under arbetet med den här boken har vi bara fått reda på situationer där det gått till konflikt mellan Syndikalisterna och olika arbetsgivare. Men i hur många fall har arbetsgivare betalat ut direkt för att slippa båk med dem? Där finns ett stort frågetecken, konstaterar Lars-Olof Pettersson avslutningsvis.

Kommentera