Vem skriver mest om vad?

Idag lanserar [[Ted Valentin]] nya sajten opinionsbildare.se. Det är en förlängning av politometern.se där även journalister listas. Tanken är att det ska bli enklare att hitta just den journalist som gärna skriver om det ämne man intresserar sig för.

- På Politometern listas bloggare och jag saknade journalister där, säger Ted Valentin. Det finns folk som vill veta vilka journalister som skriver om ett specifikt ämne, och det kommer de att finna på opinionsbildare.se.

Jag fick en förhandstitt på sajten och blev genast förtjust. Det går alltså att söka på enstaka journalister, eller på ämnen man intresserar sig för, och då få upp vilka som skriver och vad de skriver om i övrigt. Söker man på ett ämne får man också upp vilka tidningar som oftast skriver om – som i exemplet – RUT.

Även historik visas. Möjlighet finns också att följa just de journalister man gillar och gärna läser, och då får man upp deras artiklar som i ett rss-flöde. Och det slår mig än en gång att nyhetssajterna är så dåliga på att erbjuda nischade rss-flöden, som möjligheten att följa enskilda reportrar och skribenter.

Opinionsbildare.se är också avslöjande och enligt Ted Valentin kan det gå att läsa ut vad olika journalister har för politiska lojaliteter, utifrån vad de oftast skriver om. Det är också relativt enkelt att se skillnader i olika tidningars rapportering.

Sajten kan alltså med fördel användas av opinionsbildare och lobbyister som vill veta vilken journalist man med fördel kan vända sig till med sin specifika fråga, men enligt Ted Valentin också för vem som helst som enkelt vill följa en specifik skribent eller ha koll på vad de stora medierna rapporterar om ett specifikt ämne.

Ted Valentin pratar mer om opinionsbildare.se i dagens Godmorgon Almedalen.

Kommentera