Analys: En elefant klev in på seminariet

Det tog en timma in i paneldebatten om att Sverige har haft få kvinnliga politiska ledare (läs referat här) innan ”patriarkala strukturer” nämndes som en orsak. Och då inte av [[Lars Leijonborg]], [[Ingvar Carlsson]], [[Erik Fichtelius]], eller [[Jenny Madestam]] som satt i panelen, utan av vänsterpartisten [[Amineh Kakabaveh]] som från publiken frågade just varför ingen tagit upp den förklaringsmodellen.

Just då klev en elefant in i trädgården till Värdshuset Lindgården. Efter att chocken lagt sig fortsatte samtalet som att ingenting hade hänt. Ingvar Carlsson sa att han underskattat de fördomar som finns mot kvinnliga ledare och att de sitter djupare än han trodde i alla fall hos män över 50 år. Jenny Madestam konstaterade att det är en anomali att som kvinna överhuvudtaget vara politiker. Lars Leijonborg berättade för de som inte redan visste att ”Sverige inte är ett jämställt samhälle”. Och Ingvar Carlsson avslutade med att säga att det är ”fullkomligt oacceptabelt att Sverige inte har en jämställd politik.”

Elefanten stod kvar i trädgården och tittade med stora ögon på panelen, som fullkomligt ignorerade den. Varför är det så? När vi diskuterar varför kvinnor har mindre makt i samhället borde det inte vara så svårt att tala om att män faktiskt har mer makt.

Kommentera