Subutex – nya inkörsporten till drogberoende?

Det är tydligt att utredare och forskare lever långt ifrån verkligheten på plattan. Det råder delade meningar i huruvida det är bättre att behandla drogberoende med substitutionsersättning i stället för vård.

I dag släppte KRIS (kriminellas revansch i samhället) sin rapport ”Statligt knark är också knark” som en reaktion på missbruksutredningen som släpptes i april 2011 av [[Gerhard Larsson]]. Ett frukostseminarium hölls nu på morgonen med historier ifrån verkligheten där före detta Subutexmissbrukare berättade sin historia.

- Vi är mycket kritiska till missbruksutredningens förslag. Vi anser att utredningen drar slutsatser av en felaktig bild av verkligheten när det gäller så kallad substitutionsbehandling med Subutex. I den här rapporten publicerar vi flera riktiga fall och presenterar våra slutsatser. Vi vet vad vi talar om, sa [[Christer Karlsson]], förbundsordförande i Kriminellas Revansch I Samhället.

Subutex är den lilla tabletten som borde sätta skräck på varenda tonårsförälder, faktum är att största nyrekryteringen till droganvändning – förutom internet – sker just med Subutex, uppgavs det på seminariet.

I dag skriver läkare ut upp till tre (8 mg) tabletter dagligen till narkomaner som vill bli av sin abstinens. Som [[Alexander Wolf]], 30, uttryckte det ”ett milligram Subutex om dagen räcker för att vara påverkad i ett dygn.” Vad som görs av de andra två tabletterna behöver man inte fråga om, de säljs på platan för cirka 200 kronor styck. En god affär både för den som köper och den som säljer, men den har ett tungt pris för vårt samhälle.

- Jag tyckte att Subutex var bättre än heroin eftersom jag blev mer påtänd, berättar [[Kim Mangos]], 31.

Missbruksutredningen som Gerhard Larsson tagit fram på regeringens uppdrag, har Sverige jämförts med andra länder i EU, och trots att vi har färre missbrukare än genomsnittet i Europa har vi en högre dödlighet i överdoser. I KRIS rapport talar emot att substitutionsdroger sänka vare sig dödligheten eller kriminaliteten som missbruksutredningen hävdar.

- Helt klart är att den illegala marknaden uppstod när missbrukare började delta i subutexprogrammen. Programmen läcker som såll. Missbruksutredningens förslag att utöka programmen och sänka åldersgränsen är fel väg att gå. Det kommer inte minska varken narkotikamissbruket eller narkotikadödligheten, det visar bl a en vetenskaplig rapport från England. De enda som tjänar på att en större grupp innevånare blir beroende av läkemedel är läkemedelsindustrin, sa [[Lasse Liljegren]], förbundssekreterare i KRIS.

Bilden som målas upp av [[Joakim Elovsson]], 27, är skrämmande, han berättar att i Örebro har heroinet försvunnit från marknaden och ersatts av subutex.

[[Margareta B Kjellin]], riksdagsledamot (m) som deltog i ett seminarium av Frälsningsarmén och Tidningen Dagen, om missbruk var snabb att kritisera missbruksutredningen genom att dra paraleller till då man använde heroin som behandlingsmetod mot morfinberoende.

- Hur vet man när ett läkemedel är narkotika? När det finns till salu på svarta marknaden – då är det en drog. Subutex och metadon är inte okej att göra mer tillgängliga!

Kommentera