Allmänheten mer positiv än journalister till politikers sidbyten

I en varm och fullsatt sal på Almedalens Hotell hade den välkände kvällstidningsjournalisten [[K-G Bergström]] samlat två prominenta sidbytare; förra TV4-reportern [[Lena Smedsaas]] och förre kommunalrådet i Nynäshamn – socialdemokraten [[Ilija Batljan]] som blev VD i ett fondföretag efter valet. Samtalet på scenen präglades av Bergströms skepsis till sidbytandet och de två sidbytarnas glädje över att ha kunnat byta bana.

Seminarium: Kan man lita på sidbytarna?
Arrangör: YouGov
Plats: Almedalens Hotell
Publik: c:a 100 personer
Moderator: K-G Bergström
Budskap: Folket gillar sidbytare, särskilt när politiker gör annat. Men journalister är skeptiska, särskilt K-G Bergström.
Citatet: ”Folket litar inte på politiker, men de litar på regeringen.”

Inför seminariet hade opinionsföretaget YouGov Opinion frågat allmänheten vilka de litar på, och det visar sig att gemene man inte har något emot att människor byter sida. Särskilt bra är det om politiker har haft mer än ett jobb, tycker 90 procent.

YouGovs [[Stina Morian]] presenterade siffrorna, och kunde också berätta att 77 procent litar på sjuksköterskor, men bara 9-10 procent på journalister och politiker.
SVT och regeringen har också höga siffror, medan kvällstidningar ligger lågt, dock inte så lågt som fastighetsmäklare.

K-G Bergström lät ytterst förvånad över att hans tidigare kollega Lena Smedsaas hade lämnat sin position på TV4-nyheterna för att gå till JKL. Hon påpekade att hon var 58 år när hon fick erbjudandet, och hon kände att snar skulle det finnas en risk att hon skulle tröttna på upprepningar. Ilija Batljan hade före valet ett erbjudande om ett toppjobb på Världshälsoorganisationen, men han tog i stället en anställning på ett fondföretag.

När YouGov frågade människor om vilka sidbytare de kände till kunde många nämna två namn. Och ni får förlåta mig som skribent på Makthavare.se att jag, inte utan klädsam rodnad på kinderna, hajade till när de två mest kända namnen var [[Göran Persson]] och jag själv! Vissa kunde nämna [[Gustav Fridolin]] också.

Bergström citerade [[Peppe Engberg|Peppe Engbergs]] gamla uttalande om att ”murvlar blir usla PR-konsulter”. På olika sätt försökte moderatorn att klämma fram de ömma punkterna i processen när politiker blir affärsmän och journalister blir PR-konsulter, men det var inte mycket som kom fram. Svaret på frågan ”kan vi lita på sidbytarna” fick vi egentligen aldrig.

Stämningen var god och det var uppenbart att moderatorn uppskattade panelisterna, särskilt Ilija Batljan som han beskrev som en av landets mest välutbildade politiker. På frågan ”har du fått medieträning?” svarade Batljan ”Nej, jag tror faktiskt inte det…” och Lena Smedsaas högg direkt: ”Ska vi ta det på en gång?”.

Finns det en väg tillbaka till journalistiken? Nej, svarade båda.
Kan Göran Persson återvända till politiken? Knappast.

Seminariet var intressant till följd av panelisternas personligheter och bakgrund och moderatorns förmåga att formulera spetsigheter. Men samtalet hade otydligt mål och K-G Bergström gled flera gånger in på allmänpolitiska frågeställningar som ”spelade valresultatet och vänsterstämningarna i ditt parti roll för ditt beslut att lämna”, etc.

Frågan om politikers avgångsvederlag dryftades gång på gång. Här behövs en utredning om eventuella karenstider, tycker Ilija Batljan. Riksdagens talman [[Per Westerberg]], som var på plats, fick en mikrofon och kunde berätta att frågan är högaktuell och att han ska ha ett möte i frågan redan i augusti.

Kommentera