16 saker du inte visste om Tommy Waidelich

En golfspelande internationalist från storstaden som gillar proffsboxning och själv har begåvats med diplomatiska talanger, och som är övertygad om att socialdemokratin har att välja på att förnyas eller att förintas. Den bilden av okända [[Tommy Waidelich]] tecknar Makthavare.se:s [[Andreas Henriksson]], som var kollega med socialdemokraternas nyvalda ekonomiska talesman i början på 1990-talet.

* Har genom sin far tyskt påbrå och kan via sin mor som var höjdare i Hyresgäströrelsen i många år klassas som sosseadel. Kan tysk politik och var en gång i sin ungdom ytterst nära att flytta från Sverige till Tyskland, men valde till slut att stanna kvar och satsa på en politisk karriär i Sverige.

* Talar fyra språk flytande; svenska, tyska, engelska och spanska.

* När han var ordförande för Stockholms läns SSU-distrikt (lenet kallad) var hans närmaste ungmoderata distriktskollega och kombattant en viss [[Fredrik Reinfeldt]].

* Som SSU-bas i lenet gjorde han sig känd för att ha en diplomatisk läggning och ett bra ledarskap säger de som var med på den tiden, då det ofta kunde vara hetsig stämning på distriktsstyrelsens sammanträden. Där fanns nämligen många starka personligheter och viljor representerade; [[Jan Emanuel Johansson]], [[Mikael Damberg]], [[Cinnika Beiming]], [[Alexander Sofroniou]], [[John Zanchi]] och [[Jonas Morian]], för att nämna några. ”Waidelich taktik var att sitta tyst när vi skrek åt varandra, för att sedan harkla sig och säga: Jag tror att vi är överens”, säger en som var med när det begav sig. När alla närvarande tappade hakorna och stirrade missmodigt på honom presenterade han därefter raskt en kompromiss som gjorde de flesta nöjda och som därför klubbades igenom.

* Arrangerade en studieresa med en grupp SSU:are till Estland något år innan landets frigörelse. Under resan bodde gruppen på det stora hotell i centrala Tallinn där västerländska gäster brukade husera, och i vilken våning tre saknades på hisspanelen. Efter mycket spekulationer enades flera deltagare om att det antagligen var på det avstängda våningsplanet som KGB:s lokala avlyssningscentral var förlagd, varefter dåvarande kassören i distriktet, nuvarande oppositionsrådet i Upplands-Bro kommun, [[Håkan Heglert]], höll ett dånande brandtal mot allt vad kommunism hette. Talet hölls rakt in i den ventilationstrumma där de i rummet närvarande personerna hade enats om att en av KGB:s mikrofoner rimligtvis var placerad.

* Har en gång gjort ett bejublat scenframträdande en kväll i Budapest. Under en resa med sin distriktsstyrelse i SSU till den ungerska huvudstaden för att bland annat besöka den svenska ambassaden, konferera och behandla inkomna motioner till distriktskongressen fanns det även tid för nöjen. Sent en kväll var en del av delegationen ute och gjorde stan, och hamnade på ett halvtomt disco. Waidelich tyckte att trycket behövde höjas på dansgolvet, varvid han gick in i rollen som den tyske discobögen ‘Claus’, som dansade mycket explicit till ungrarnas förfäran. Det sensuella svingandet av kavajen ovanför huvudet gjorde ett outplånligt intryck på de övriga gästerna, säger en person som på plats beskådade Claus framträdande.

* Han är den enda person som varit ordförande för både SSU-distriktet (1989-1992) och partidistriktet (1997-2004) i Stockholms län. Han har också arbetat eller haft förtroendeuppdrag på tre olika politiska nivåer, i kommunpolitiken, rikspolitiken och EU-parlamentet.

* Var den första socialdemokrat som på en framträdande plattform, DN-debatt hösten 1990, öppet krävde ett svenskt medlemskap i EG.

* Drev i EU-valet 1995 den första utpräglade socialdemokratiska personvalskampanjen någonsin. Kampanjlåten var Carolas Tommy tycker om mig, som SSU:arna spelade in en egen version av kallad Tommy tycker om oss. En grupp cheerleaders under ledning av bland andra [[Maryam Yazdanfar]] ingick också i kampanjen.

* Träffade sin spanska blivande hustru i EU-parlamentet där hon var politisk tjänsteman och fick inför bröllopet åka ned till Spanien för att skriva på ett intyg som garanterade att deras eventuella barn skulle få en katolsk uppfostran för att bröllopet skulle komma till stånd. Hustrun arbetar i dag som lokalanställd diplomat på en latinamerikansk Stockholmsambassad.

* Såg under sin ordförandetid i riksdagens EU-nämnd till att förlägga ett sammanträde med nämnden till Göteborg i samband med EU-toppmötet år 2001. Det var det första externa möte nämnden genomfört, och skedde efter att kanslipersonalen i nämnden lågmält men bestämt protesterat och förklarat att det var omöjligt eftersom nämnden helt enkelt inte sammanträdde någon annanstans än i riksdagshuset. En argumentationslinje som inte köptes av Waidelich.

* Drev som ordförande för socialdemokraterna i Sundbyberg inför valet 2010 igenom att partiet lokalt skulle arrangera öppna primärval för att hitta de ledande kommunala kandidaterna. Förklarade öppenheten med orden ”som parti har vi att välja på att förnyas eller förintas. Det är en överlevnadsfråga.”

* Han gillar boxning. Skrev under en debattartikel i DN i början på 2003 tillsammans med bland annat [[Johan Ingerö]], [[Gunnar Axén]], [[Per Bill]] och [[Johan Linander]] till försvar för proffsboxning. Arrangerade en gång under tiden i SSU en boxningsgala i form av en landskamp mellan Sverige och Tyskland som ett inslag i en valrörelse. (Det var i samband med denna gala som bilden ovan togs.)

* Vill du få en chans att lobba in ett förslag hos honom är han gärna öppen för en runda på golfbanan där hans idrottsintresse ges fritt spelrum, (hcp 17).

* Uppvisar en tydlig mitten/vänster-profil i Makthavares variant av Valpejl. Detta till skillnad från de flesta andra ledande socialdemokrater som har en mer utpräglad och renodlad vänsterprofil i samma kartläggning. Värt att notera är den relativt höga matchningsprocent (51 %) som Waidelich uppvisar med både kristdemokraterna och centern. Som en jämförelse redovisas också [[Håkan Juholt|Håkan Juholts]] och [[Veronica Palm|Veronica Palms]] politiska profil då hon tills nyligen var partiets gruppledare i skatteutskottet. I klartext: Waidelich står till höger inom S.

Tommy Waidelich – s: 76% mp: 74% v: 66% kd: 51% c: 51% fp: 45% m: 42% sd: 36%

Håkan Juholt - s: 86% v: 81% mp: 70% kd: 36% c: 35% fp: 33% sd: 32% m: 27%

Veronica Palm - s: 82% v: 78% mp: 67% sd: 33% kd: 29% c: 28% fp: 26% m: 24%

* Tänker, om han får chansen, se över hela den svenska statsapparatens organisation för att höja effektiviteten. I detta sammanhang talar han gärna i termer av att ”ta itu med [[Axel Oxenstierna]]” och stöpa om myndighetssverige.

Kommentera