De formar socialdemokratins framtid

Vilka är personerna som formar socialdemokratins framtid och lägger grunden för en eventuell comeback 2014? Makthavare.se har kartlagt samtliga kongressombud från de fem största partidistrikten, deras bakgrund och yrken. Resultat: Yrkespolitiker tillsammans med folk från den offentliga sektorn dominerar stort.

Under socialdemokraternas extrakongress i Stockholm träffas 351 ombud för att välja partiledare, partisekreterare och samtidigt hålla en allmänpolitisk debatt inom fyra sakområden som ska ligga till grund för arbetet med att skriva ett nytt partiprogram som ska presenteras på nästa partikongress 2013.

Makthavare.se har valt att kartlägga samtliga 112 ombud från de storleksmässigt sett fem största partidistrikten räknat till antalet kongressombud. Hur ser deras respektive yrkesbakgrund och nuvarande förtroendeuppdrag ut, allt i syfte att få en indikation på hur pass representativa ombuden kan sägas vara ställt i relation till väljarkåren som helhet. En ögonblicksbild av hur den innersta kärnan i den aktiva socialdemokratin ser ut 2011. Vilka är de personer ut som avgör och formar socialdemokratins framtid och eventuella comeback i valet om tre och ett halvt år?

Distrikten är i tur och ordning Skåne (34 ombud), Stockholms län (26), Stockholms stad (20), Norrbotten (19) och Göteborg (13). De kan ses som ett representativt urval inom partiet dels på grund av antalet ombud – cirka en tredjedel av det totala antalet – men även på grund av att de traditionellt setts som representerade olika falanger inom partiet: Skåne och Stockholms stad – syd och vänstern, Stockholms län – högern, Norrbotten – skogsdistrikten och Göteborg – väst.

Kartläggningen omfattar ombudens nuvarande politiska uppdrag om de är av tyngre karaktär som till exempel kommunalråd, kommunfullmäktiges ordförande eller en politisk anställning av heltidstyp som till exempel politisk sekreterare. Den omfattar också den eventuellt civila yrkeskarriären utanför politiken tio år tillbaka i tiden, alltså mellan åren 1999 – 2011, nedbruten på en anställning i privat eller offentlig sektor.

Vi har också tittat närmare på vilken slags förtroendeuppdrag ombuden har i dagsläget där uppdelningen bygger på variabler som riksdagsledamot eller kommunalråd, ordförande i nämnder och arbetarkommuner och presenterat dessa i relation till varandra.

Det finns ett stort antal av ombuden där information om de haft ett vanligt arbete mellan åren 1999 – 2011 inte återfunnits (46 stycken av totalt 112.) Av de övriga ombuden där uppgifter identifierats har 17 stycken inte haft ett arbete under den undersökta perioden, medan 49 stycken har haft jobb av olika slag.

De flesta antalet politiska heltidsuppdrag bland ombuden, typexempel kommunalråd eller oppositionsråd, återfinns i Skånes delegation där 18 av 34 personer har någon variant av denna titel på visitkortet. Från Stockholms län kommer tio heltidspolitiker , Norrbotten skickar åtta, Stockholm stad tre stycken och Göteborg ett ombud som arbetar heltid med politik (en politisk sekreterare i Västra Götalandsregionen.) Göteborg är alltså det partidistrikt bland de fem största som skiljer ut sig på ett markant sätt jämfört med de andra fyra sett till ombudsprofilen. Förklaringen till detta är att distriktet antagit en policy som säger att medlemmar med tunga politiska uppdrag inte får kandidera som ombud till partikongressen, vilket alltså är förklaringen till varför relativt sett många ”vanliga” partimedlemmar åker som ombud därifrån.

Notabelt är att en fjärdedel av de ombud vars yrkesbakgrund återfunnits har inte haft ett vanligt utanför politiken jobb mellan åren 1999 – 2011. Totalt 48 personer har arbetat utanför politiken, 17 har inte gjort det.

Av de 48 som arbetat utanför politiken någon gång de senaste tio åren har 30 gjort det i ett yrke inom offentlig sektor och 18 inom den privata sektorn.

Bland de kartlagda 112 ombuden har sammanlagt 40 personer politiska heltidsuppdrag.

För längre intervjuer med åtta av kongressombuden rekommenderas Aktuellt i Politikens reportage.

Kommentera