Sannolikheten att Khaddafi sitter kvar – 20 procent

Sannolikheten att [[Muammar Khaddafi]] har tvingats bort från den libyska tronen innan årets slut uppgår till 80 procent, enligt investerarna på den politiska börsen Intrade. Makthavare.se har tidigare skrivit om politisk vadslagning i olika former, men då via de svenska vadslagningsfirmorna. Intrade är ett mer avancerat verktyg för de riktiga politiknördarna.

Intrade kan enklast beskrivas som en aktie- eller optionsbörs på nätet, där de underliggande värdepappren inte utgörs av andelar i bolag utan istället av politiska valkampanjer eller andra politiska händelser. Ett typexempel på en aktie som handlas på Intrade är om den kända amerikansk politikern NN kommer bli sitt partis presidentkandidat i nästa presidentval.

Men även andra politiska händelser handlas som aktier på Intrade. Priset avspeglar köparnas respektive säljarnas bedömning av sannolikheten att respektive skeende ska inträffa. I det här fallet är aktien formulerad som ”Muammar al-Gaddafi to no longer be leader of Libya before midnight ET 31 Dec 2011.”

De personer som tror att han kommer ha tvingats bort från den libyska tronen allra senast vid årsskiftet väljer då att köpa en eller flera aktier. De som tror motsatsen, att han kommer sitta kvar, väljer istället att sälja motsvarande aktier. (Det är också möjligt att sälja en aktie man inte redan äger. Processen kallas att blanka och finns även på vanliga börser. Om du är övertygad om att en dyr aktie i dag kommer sjunka i pris i morgon väljer du att sälja den dyrt i dag och köpa tillbaka den billigt i morgon för att återställa balansen på ditt aktiekonto. Differensen i priset blir din vinst.)

Priset på en aktie på Intrade kan variera på en skala från 1 cent till 10 dollar, och priset avspeglar sannolikheten mätt i procent att det beskrivna ska inträffa. Priset 7,98 dollar översätts alltså till en sannolikhet på 79,8 procent. Om du är övertygad om att Khaddafi tvingas bort kan du i dagsläget alltså köpa en aktie för åtta dollar. När han (eventuellt) avgått betalas tio dollar ut för varje aktie du innehar och din vinst blir då två dollar (exklusive avgifter).

Kursgrafen ovan visar alltså att investerarna på Intrade bedömer sannolikheten till att Khaddafi tvingats bort innan årsskiftet till strax under 80 procent. Värt att notera är hur kraftigt sannolikheten stigit sedan kvällen den 17 mars (det inringade datumet), då FN:s säkerhetsråd antog resolutionen om en flygförbudszon. Då bedömdes sannolikheten att han skulle tvingas bort till endast 40 procent, för att ha stigit raketartat till 80 procent på bara ett par dagar.

Historiskt har Intrade på samma sätt som spelbolagen som ställer odds i politiska händelser ofta träffat rätt, oftare än om enskilda experter tillfrågas om att göra en sakkunnig prognos i ämnet. Anledningen är densamma – spelarna som slår vad respektive de som investerar på Intrade gör det med egna riktiga pengar. Därmed bedöms de göra en betydligt mer genomtänkt bedömning än en person som svarar på samma fråga i en opinionsundersökning, eller om en enskild politisk expert på en tankesmedja eller annat institut prognosticerar händelseförloppet. Fenomenet kan ses som en variant av wisdom of the crowd.

Kuriosa i sammanhanget är att forskarna på det amerikanska militära forskningsinstitutet Darpa ville starta ett liknande system efter terrorattacken mot World trade center 2001. Projektet fick namnet Pam (policy analysis market) och var tänkt att sjösättas 2003. Handelssystemet skulle användas för att med hjälp av investerarnas samlade bedömningar bland annat avgöra hur andra terrorattacker eventuellt skulle kunna se ut, och vart och när dessa skulle kunna inträffa. Men även andra politiska skeenden i Mellanöstern skulle prognosticeras med hjälp av systemet. Pam fick dock aldrig se dagens ljus. Strax innan lanseringen gjorde två amerikanska demokratiska senatorer ett offentligt utspel på en presskonferens där de fördömde hela upplägget som smaklöst och groteskt. ”The idea of a federal betting parlor on atrocities and terrorism is ridiculous and it’s grotesque”, eftersom man enligt dem skulle kunna spela på och därmed tjäna pengar på bland annat terrorism, lönnmord och statskupper, varvid Pentagon dagen efter utspelet lät meddela att Pam hade lagts ned.

Men nu finns alltså ett motsvarande rent kommersiellt system på plats, men denna gång tack vare privata initiativ. I detta system kan händelser som Khaddafis påtvingade avgång, sannolikheten att Iran bombas och risken för att det inträffar en fjärde explosion vid ett japanskt kärnkraftverk bedömas.

Fakta: Sannolikhet för att nedanstående politiska händelser inträffar enligt Intrade. (Statistiken inhämtad natten mot måndag den 21 mars svensk tid.)

En fjärde explosion inträffar vid ett japanskt kärnkraftverk innan mars månads utgång: 14 procent.

IAEA uppgraderar kärnkraftsolyckan vid Fukushima till nivå 6 innan mars månads utgång: 17 procent.

Baharains premiärminister [[Bin Salman Al Khalifa]] avgår innan årets slut: 49 procent.

Irans president [[Mahmoud Ahmadinejad]] avgår innan årets slut: 15 procent.

[[Vladimir Putin]] tillkännager att han kandiderar till presidentposten i Ryssland innan årets slut: 43 procent.

En framgångsrik terrorattack med massförstörelsevapen genomförs innan utgången av 2013: 30 procent.

USA och/eller Israel genomför en flygattack mot Iran innan årets utgång: 13 procent.

Kommentera