Svensk strid om Karl Rove och moderaterna

Makthavare.se:s artikel om [[Karl Rove|Karl Roves]] påstådda engagemang i svensk politik har väckt uppmärksamhet. De båda USA-kännarna [[Roland Poirer Martinsson]] och [[Brian Palmer]] har gått i klinch med varandra, och en amerikansk advokat och Huffington Post-skribent har visat sig vara synnerligen engagerad i frågan.

Det var efter att Makthavare.se publicerat artikeln om Karl Roves påstådda engagemang i den svenska valrörelsen 2010 som rådgivare åt moderaterna, som debatten tog fart. Timbros Roland Poirier Martinsson skickade ett mejl till redaktionen med kommentarer, ett mejl som publicerades som läsarkommentar under artikeln. Där skrev han bland annat att den svensk-amerikanska akademikern och författaren [[Brian Palmer]] far med osanning i sin bok som handlar om omgörningen av de nya moderaterna. I boken hävar Palmer bland annat att Rove arbetat som rådgivare åt moderaterna i nutid, ett påstående som moderaternas nyligen avgånga kommunikationschef [[Pär Henriksson]] dementerade i artikeln. I sitt mejl till Makthavare.se skrev Roland Poirier Martinsson bland annat:

”Tyvärr ljuger Brian Palmer medvetet, jag informerade honom redan 2008 om detta, han vet att hans påstående är falskt.”

Detta har fått Brian Palmer att gå i svaromål via ett mejl till Makthavare.se:

”(Roland Poirier) Martinsson vill av förståeliga skäl antyda att Karl Roves svenska uppdrag i huvudsak handlat om Timbro och inte om moderaterna. Rimligtvis är syftet med detta att skydda moderaterna från kritik. Men Rove skriver själv i sin presentation på sin hemsida: ‘Hans (Roves, övers anm.) kunder inkluderar över 75 republikanska kandidater till amerikanska senaten, kongressen och kandidater till guvernörsval i 24 delstater, liksom moderaterna i Sverige’.

Vidare skriver Makthavare.se i artikeln att ‘Påståendet om att Rove arbetade 2010 åt moderaterna framförs också i boken George W. Reinfeldt.’ Jag önskar jag hade en sådan profetisk förmåga, men boken publicerades 2006 och innehåller därmed ingenting om valet 2010.

[[Per-Anders Forstorp]] och jag skrev om Roves besök under Almedalsveckan 2008 i Aftonbladet.

För att undvika missförstånd: jag tvivlar på att Rove någonsin har spelat en central roll för moderaterna. De har haft gott om kunniga och ibland Machiavellisk strateger bland sina egna, samt hjälp från världens största PR-firma, som Per-Anders Forstorp och jag visat i vår bok. Men valet att anställa Karl Rove som rådgivare berättar något om moderaternas etik och värderingar.”

Palmer framhåller utöver detta att han inte delar den amerikanska advokaten och bloggaren Andrew Kreigs med fleras åsikter och ståndpunkter som framförts i framförallt den amerikanska bloggosfären, om att Karl Rove på något sätt skulle vara involverad i det svenska Assange-fallet som nu är under juridisk prövning i brittisk domstol. Det är teorier han förhåller sig ytterligt skeptiskt till, vilket bland annat framgår av den amerikanska radiointervju Kreig gjort med Palmer, och som Naomi Wolfe hänvisar till i sin bloggpost, påpekar han.

Efter Makthavare.se:s första artikel har vidare Andrew Kreig, som är amerikansk advokat, chef för en juridisk aktivistorganisation i Washington DC och skribent på den amerikanska nättidningen Huffington Post, skrivit ett långt blogginlägg med ytterligare kommentarer angående Karl Rove och Makthavare.se:s artikel. ”Karl Rove’s Swedish Connections: The Controversy And The Facts.” Detta blogginlägg går att läsa här.

En uppmärksam läsare som har läst Karl Roves självbiografi har också hört av sig till redaktionen och påpekat att han där på några rader berört sitt engagemang åt de svenska moderaterna. Makthavare.se ska leta rätt på den skrivningen för att se exakt hur han valt att formulera sig om sina kopplingar till Sverige och svensk politik. Därefter kommer denna artikel uppdateras med Roves egna ord.

Kommentera