Naomi Wolfe: ”Karl Rove arbetar åt moderaterna”

[UPPDATERAD] Sedan drygt en månad cirkulerar uppgifter i delar av den amerikanska bloggosfären om [[Karl Rove]], moderaterna och fallet Assange. Uppgifter som via ett gästinlägg av [[Naomi Wolfe]] nu har letat sig in i den svenska bloggosfären. Makthavare.se reder ut vad som egentligen är sant och inte om Roves svenska kopplingar.

Den kända debattören och författaren Naomi Wolfe publicerade torsdagen den 10 februari ett långt gästinlägg om fallet Assange på den svenska Professors blogg. Inlägget handlar om de svenska juridiska anklagelserna mot Julian Assange, men också om en påstådd koppling mellan den före detta presidentrådgivaren [[Karl Rove]] och moderaterna, vilka Rove påstås ha arbetat åt i en rådgivaroll.

Stämmer påståendet vore det sensationellt, eftersom Karl Rove i vida grupper ses som en kontroversiell person efter sina år i vita huset som [[George W. Bush]] närmaste rådgivare och inblandningen i spelet bakom Irakkriget.

Efter att Rove lämnade vita huset återfinns han numera som politisk kommentator i tv-kanalen Fox News och kolumnist i Wall Street Journal. Men han driver också en kampanjkommitté som samlar in pengar till republikanska politiker och deras valkampanjer.

Runt årskiftet började en uppgift cirkulera på amerikanska politiska bloggar om Karl Rove och Sverige. Uppgiften går i korthet ut på att Karl Rove arbetar eller arbetat åt de svenska moderaterna och Fredrik Reinfeldt som rådgivare, och att denna förbindelse återaktiverats i samband med sexbrottsmisstankarna mot Wikileaksgrundaren [[Julian Assange]]. Syftet sägs vara att Karl Rove agerar i lönndom med målet att få Julian Assange utlämnad till USA. Och vägen till en utlämning går alltså via den svenska förundersökningen mot Assange. Det är delar av dessa påståenden som Naomi Wolfe hänvisar till i sitt inlägg. Påståendet har tidigare också återgivits i en artikel hos Nyheter24.

Till grund för uppgiften om Rove och moderaterna och alla dessa korslänkningar fram och tillbaka i den amerikanska bloggosfären ligger, enligt vad makthavare.se lyckts utröna, uppgifter från den svensk-amerikanska socialantropologen och statsvetaren Brian Palmer, bland annat återgivna av programledaren [[Amy Goodman]] på Democracy Now. Påståendet om att Rove arbetade åt moderaterna inför valet 2010 framförs också i boken George W. Reinfeldt, skriven av [[Brian Palmer]] och [[Per-Anders Forstorp]].

Bloggarna som återger påståendet kan definieras som liberala eller progressiva (alltså vänster i amerikansk politik) men framförallt konspirationsteoretiska. Det sistnämnda beskrivs kanske bäst av att en bloggare spekulerat i att Roves intresse i fallet Assange ligger i att förhindra att ännu icke publicerat Wikileaksmaterial ska komma ut. Material och uppgifter som på något sätt skall vara generande för Roves före detta chef i vita huset om de kommer till allmänhetens kännedom.

Om dessa uppgifter skulle stämma är det inte bara en ren sensation utan också politisk dynamit som rimligtvis skulle sluta med en politisk skandal som skulle befläcka Reinfeldt genom tv-sända KU-förhör som skulle spridas världen runt.

Därför blev jag nyfiken och gjorde det som journalister, till skillnad från bloggare, brukar göra när intressanta fakta kommer en tillhanda. Slår ett kollsamtal, eller i det här fallet, skickade ett mejl med en fråga till den som borde veta bättre än någon annan om Karl Rove haft en rådgivarroll åt moderaterna inför valet 2010: pr-konsulten [[Pär Henriksson]], nyligen avgången kommunikationschef hos moderaterna.

- Det stämmer inte alls. M har inte haft någon kontakt med Rove inför eller i valrörelsen. Det där ryktet har florerat länge och vi har kommenterat det vid flera tillfällen, skrev Pär Henriksson i sitt svar.

Men vad ligger till grund för ryktet? Rimligtvis det som skedde i Almedalen 2008, då Karl Rove var det årets mest uppmärksammade Almedalsgäst, ditbjuden av [[Timbro|Timbros]] [[Billy McCormac]] som vid den tiden var tankesmedjans kommunikationschef. (Uppdatering: Bakom inbjudan stod [[Roland Poirier Martinsson]], se kommentar nedan.) Besöket blev mycket uppmärksammat medialt, bland annat av Makthavare.se som till exempel förmedlade biljetter till ett av Roves framträdanden. Det som kom att bli mest uppmärksammat i media var att Rove, i en intervju i Dagens Media genomförd på Grand i Stockholm, samma dag som Rove landat i Sverige men innan han åkt vidare till Gotland, rekommenderade den svenska regeringen att skaffa sig en bloggstrategi mot bakgrund av den då just genomförda bloggbävningen mot FRA-lagen.

Den intervjun genomfördes av samma skribent som författat denna artikel. Och på sätt är cirkeln sluten. En anka är en anka, även i Naomi Wolfs sällskap.

Kommentera