Krönika: ”Nordström var köpt redan i Unga Örnar”

Visste ni att [[Svenskt Näringslivs|Svenskt Näringslivs]] lejda legoknekt Niklas Nordström var köpt av [[SAF]] redan på den tiden han myglade för att göra karriär i [[Unga Örnar]]? Självklart skedde inte det av eget intresse utan på uppdrag av SAF:s informationsavdelning.

En tolv år gammal artikel i Aftonbladets insomnade ungdomsbilaga Puls har grävts fram i spåren Aftonbladets avslöjande om kopplingarna mellan SN och sossarna på [[Primes]] lobbyavdelning. Den visar att Nordström var köpt av tillväxtlobbyn på Arbetsgivareföreningen redan när han basade över ungdomsförbundet:

Viktigaste valfrågan är inte skolan, arbetslösheten eller rättvisa. Enligt Niklas Nordström, ordförande i SSU, är det tillväxten.

– Om vi ska ha kvar vår välfärd måste vi ha tillväxt.

Tillväxt är ett ord som traditionellt snarast har tillhört högern i svensk politik. Grunden i ett kapitalistiskt samhälle är att man hela tiden har en ekonomisk tillväxt.

– Under hela nittiotalet har klyftorna bara ökat och ökat. Ofta är det ungdomarna som har fått stryk, säger Niklas Nordström, ordförande i socialdemokratiska ungdomsförbundet.

Hans recept på hur man ska ordna upp Sveriges ekonomi och göra det bättre för alla kan verka enkelt – och väldigt osocialdemokratiskt.

– Vi har gjort ett stort fel, vi har pratat för mycket om att dela kakan. Vi har inte fört något samtal om hur omvärlden har förändrats, om hur svensk industri inte längre är svensk, om att pengarna numera är globala. Vi måste ha tillväxt för att kunna säkra välfärden. Det kanske låter skumt att sossarnas största intresse skulle vara tillväxt, men det handlar om mycket mer än pengar.”

Men det stannar nog inte vid det här avslöjandet som visar att han troligtvis skickade fakturor i smyg till SAF redan på SSU-tiden. Ett antagande är att han rimligtvis köptes av industrihögern ungefär vid samma tid som han skrev på sin medlemsansökan till Unga Örnar.

För – som [[Petter Larsson]] skriver i en ledare i Malmötidningen Efter Arbetet under fredagen – ”Men godtrogna som vi är, trodde vi att det var sina egna åsikter de framförde. Trots invändningar från den mer klarsynta delen av ledarredaktionen ställde vi därför upp som medarrangörer för United Minds seminarium i Malmö och lät också deras opinionschef Carl Melin breda ut sig på vår debattsida.

I själva verket var de betalda legotyckare. Nu avslöjar Aftonbladet att United Minds/Primes försök att påverka valanalysen skedde på direkt uppdrag från Svenskt Näringsliv, som ett led i en kampanj att stoppa den växande medvetenheten om klimatproblemen inom arbetarrörelsen. Fyra miljoner fick Prime för besväret.

Det organiserade kapitalet tycker nämligen att det är bättre att elda på av bara tusan och låta ungarna ta hand om en döende värld än att riskera minskade vinster.

Och det får de gärna argumentera för – så gott det nu går. Även på våra sidor. Men då ska de stå för det själva, inte skicka in några dolda S-märkta agenter som trojanska hästar.”

Ps. Ett försvårande faktum som Aftonbladet ännu inte har grävt fram är att Niklas Nordström för inte så länge sedan var med och anställde SAF/SN:s legendariska mångåriga informations- och propagandachef [[JanErik Larsson]] som seniorkonsult på Primes pa-avdelning, när han pensionerades från SN för några månader sedan. Ser ni kopplingen? Självklart är det Nordströms sätt att betala tillbaka för alla de fakturor han skickat i över 30 års tid till just JanErik Larsson för godkännande. Ds.

Läs även Makthavares [[Magnus Ljungkvist]] som har erfarenhet både från (s) och från pr-svängen, och som från utlandssemestern kommenterar Aftonbladets avslöjande på sin egen blogg.

Kommentera