Kandidatkollen (mp)

I miljöpartiet, till skillnad från socialdemokratin, hymlas det inte i processen när nu nya språkrör ska utses efter [[Peter Eriksson]] och [[Maria Wetterstrand]], som avgår i maj 2011. Många har anmält sitt intresse. Som en service till våra läsare presenterar Makthavare.se Kandidatkollen – en lista över namn som förts fram som kandidater till språkrörsposterna och deras senaste besked.

Har vi missat någon eller missat ett besked så tar vi tacksamt emot kommentarer. Namnen presenteras i bokstavsordning och i olika färger. Rött för bestämt nej, Blått för tveksam eller hänvisning till valberedningen, Lila för kandidater som inte uttalat sig och Grönt för kandidater som säger sig ställa upp.

Artikeln uppdateras löpande när ny information tillkommer.

Per Bolund
Oppositionsråd och kommunfullmäktigeledamot i Stockholms stadshus. Tidigare riksdagsledamot, ledamot i näringsutskottet och partiets närings- och energipolitiske talesperson. Har än så länge inte uttalat något intresse för att kandidera till språkrör.

Bodil Ceballos
Riksdagsledamot från Gävleborg. Ledamot i utrikesutskottet. Säger sig vilja synliggöra att mp ”inte bara är ett storstadsparti” genom satsningar på landsbygden, småföretagare och kollektivtrafik. Har också gjort klart att hon tänker bo kvar i Axmarbruk om hon väljs.

Åsa Domeij
Populär tidigare riksdagsledamot som satt i dåvarande miljö- och jordbruksutskottet 1988-1990 samt 2002-2006. I dag miljöchef på Axfood. Har flera gånger genom åren sagt bestämt nej till att bli språkrör.

Tina Ehn
Riksdagsledamot sedan 2006, ledamot i kulturutskottet och suppleant i miljö- och jordbruksutskottet.

Gunvor G Ericson
Riksdagsledamot sedan 2006 och folkhälsopolitisk talesperson samt ledamot i socialförsäkringsutskottet. Har tidigare varit kanslichef och biträdande partisekreterare 1997-1999 samt landstingsråd i Södermanland 2004-2006. Förlorade 1999 partisekreterarvalet mot valberedningens förslag [[Håkan Wåhlstedt]].

Maria Ferm
Språkrör för Grön ungdom och riksdagsledamot. Har varit flitigt nominerad, men har tackat bestämt nej.

Gustav Fridolin
Har länge setts som den självskrivne kronprinsen. ”Att sitta på läktaren och veta bäst har aldrig varit min grej”, skriver nu Fridolin i en debattartikel och tillägger att han hellre vill vara ”forward i det gröna laget”. Läs mer om hans kandidatur i Fokus.

Torbjörn Gannholm
Information saknas.

Mehmet Kaplan
Riksdagsledamot sedan 2006, sitter i arbetsmarknadsutskottet, är partiets integrationspolitiske talesperson samt gruppledare i riksdagen tillsammans med Mikaela Valtersson. Har än så länge inte visat något intresse för att kandidera till språkrör.

Akko Karlsson
Kommun- och landstingspolitiskt aktiv i Västervik och Kalmar. Regionalt språkrör i Kalmar län samt ledamot av partistyrelsen sedan 2007. Skriver på sin blogg att ”det är både en utmaning och ett nödvändigt kall att stå upp för en rättvis och hållbar värd som sträcker sig längre än en mandatperiod”.

Annika Lillemets
Kommunpolitiker från Linköping som valdes in i riksdagen i höstas. Lillemets är civilingenjör och har erfarenhet från miljöpartiets styrelse. I ett pressmeddelande skriver hon att hon ”är övertygad om att det finns gröna svar bortom den traditionella vänster-högerskalans förkrympta verklighetsbild”.

Joakim Pihlstrand-Trulp
Tidigare språkrör för Grön ungdom i Stockholm 2002-2005 samt för Gröna studenter 2003-2005, har i dagsläget inga politiska uppdrag. Vill, enligt Dagens Nyheter, att mp ska ifrågasätta den ekonomiska tillväxten och konsumtionssamhället hårdare.

Åsa Romson
Skrev på sin blogg att språkrörsposten ”är en lite för intressant uppgift för att inte vara intresserad av”. Romson säger sig även vara öppen för uppgörelser med regeringen, även om hon räknar med att det mesta kommer att handla om opinionsarbete för att få stöd för mp:s linje.

Mikaela Valtersson
Favorittippad riksdagsledamot och ekonomisk-politisk talesperson. Valtersson säger till Ekot att miljöpartiet behöver bredda politiken och bli tydligare i frågor vid sidan om miljöpolitiken.

* * *

Förutom nya språkrör ska miljöpartisterna också välja en ny partisekreterare.

Max Andersson
Riksdagsledamot 2006-2010 och sedan tre år ledamot av partistyrelsen. Skriver på sin blogg att han en gång i tiden var nära att ta en examen i biologi, men hamnade i politiken istället. Redaktör för Imperiet (2009), en studiebok om EU. Förespråkar Fridolin som mp:s manliga språkrör och konstaterar att ”få saker kan vara farligare för partiet än två språkrör som inte drar jämnt”. Partisekreteraren måste därför ”ha förmågan att vara en smidig diplomat, samtidigt som man också måste vara är en orädd person som vågar ta konflikter”.

Daniel Helldén
Sitter i partistyrelsen med ansvar för demokrati och samhällsplanering. Vice ordförande i mp i Stockholmsregionen. Har uppdrag i SKL:s styrelse och satt tidigare i Stockholms utbildningsnämnd. I dag mp-representant i Skönhetsrådet. Tycker att miljöpartiet i dag har ”en slagsida åt rikspolitiken” och i högre utsträckning borde samla ”vad som görs lokalt och regionalt och sprider det ut över landet”.

Michael Hjelm
Projektledare för Kristinehamns utvecklingssamverkan KRUT2020 samt ersättare i kommunens miljö- och byggnadsnämnd. Konstaterar själv i ett debattinlägg att han ”sitter inte med i partistyrelsen, och har inga stora politiska uppdrag”. Tycker att mp ”måste bli bättre på att stödja och informera varandra vid lokala kampanjer för möjligheten att få hela partiet i ryggen”.

Karin Jansson
Ledamot av partistyrelsen. Har under 20 år varit kommunpolitiskt aktiv i Färila. Satt i partistyrelsen 1995-2000, och återkom 2005. Är i dag ansvarig för socialförsäkring, social ekonomi och sociala frågor. Kandiderar till partisekreterare för tredje gången. Betonar på sin blogg frågor där hon åsiktsmässigt avviker från partilinjen, exempelvis rörande kvotering av föräldraförsäkring. Sexbarnsmor och nybliven farmor.

Lena Klevenås
Bakgrund som socialdemokrat, tidigare kommunpolitiskt aktiv i Alingsås samt riksdagsledamot 1991-1998. Har skrivit boken Politik – hur gör man? (2010), en uppgörelse med sin tid inom (s). Ordförande för den svenska sektionen av FIAN (FoodFirst Information and Action Network).

Mats Pertoft
Riksdagsledamot 2006-2010 och innan dess kommunpolitiskt aktiv i Södertälje, bl a som kommunalråd. Har beskrivit partisekreterarjobbet som ”den som ska försvara och förklara partiets politik i olika frågor och som får rycka ut om någon partikamrat sagt något dumt”. Säger sig ha Fridolin och Valtersson som språkrörsfavoriter, men ”samarbetar gärna med Åsa Romson om hon skulle väljas”. Politiskt menar Pertoft att det finns ett ”tomrum kring en grön syn på socialliberala frågor som t.ex. integration, skola och demokrati-utvecklingen som andra partier har övergivit”.

Anders Wallner
Språkrörssekreterare åt Maria Wetterstrand. Meddelade sin kandidatur i Aftonbladet. Har även i en serie blogginlägg sammanfattat vad han skulle vilja göra som partisekreterare.

Helene Öberg
Ledamot av landstingsfullmäktige i Stockholm (samt vice gruppledare) sedan 2006. Sitter i partistyrelsen med ansvar för hälso- och sjukvård, familjepolitik och sociala frågor. Hette tidigare Sigfridsson och var generalsekreterare för föreningen Makalösa föräldrar. För det arbetet utsågs hon till Årets lobbyist i Almedalen 2010.

Kommentera