Segerfeldt har dragit in 21.000 på en vecka till sågningen av FN

För en vecka sedan lade den liberala debattören och författaren [[Fredrik Segerfeldt]]  ut en vädjan på nätet om ekonomiskt stöd till den ännu inte färdigskrivna kritiska granskningen av [[FN]] och svensk FN-politik, som är tänkt att ges ut i bokform. Hittills har han dragit in nästan 21.000 kronor i frivilliga bidrag från privatpersoner.

Hur känns det, är du förvånad över gensvaret som din vädjan om stöd till boken väckt?

-  Jag är överväldigad av responsen och blir alldeles varm i hjärtat av den värme som bidragen utstrålar.  Hittills har ett sjuttiotal personer skänkt pengar för att boken ska kunna skrivas klart och ges ut, varav jag känner kanske 15 av donatorerna. Det visar att det finns ett behov av en sådan här bok i Sverige, säger Fredrik Segerfeldt.

Segerfeldt har en bakgrund som anställd på bland annat tankesmedjan [[Timbro]], där han också gett ut en bok om vatten, vattenresurser och vattenpolitik i u-världen, som rönt uppskattning och internationell uppmärksamhet och som därför översatts till flera olika språk för att nå en vidare spridning utomlands. (Boken finns också som gratis pdf-fil.) Han har också gett ut en bok om internationellt bistånd som rönt uppmärksamhet i både den svenska och den amerikanska biståndsdebatten, och en rapport om Sidas syn på fattigdom.

Vad har du för mål med insamlingen?

- Jag har sagt att jag behöver dra in 50.000 kronor genom insamlingen för att jag ska kunna avsätta tid och resurser för att få boken färdig. I dagsläget är ungefär hälften av den skriven och ligger i min dator, där den redan legat i flera år, och jag behöver avsätta minst en månad på heltid, eller snarare mer än än heltid, för att kunna slutföra arbetet.

Men varför dra igång en privat insamling, varför inte bara gå till Timbro eller någon annan tankesmedja?

- I ärlighetens namn ska jag säga att det delvis färdiga manuskript som jag har liggandes i datorn till största delen skrevs under min tid på [[Timbro]]. Men jag ser det här som ett experiment i sociala medier, och samtidigt en ideologisk markering av att det går att finansiera en sådan här FN-kritisk bok utanför de befintliga strukturerna och den svenska gluff-gluffstatens sätt att finansiera saker och ting. De 20.733 kronor som hittills kommit in tolkar jag som bevis på att det finns ett civilsamhälle utanför sosse-Sveriges ramar.

Hur har insamlingen skett rent praktiskt?

- Jag lade upp ett upprop på en sajt för insamlingar och spred sedan länken via min blogg och facebooksida. Efter en vecka är det ungefär tio bloggar som skrivit och tipsat om den, och så har jag fått ett 20-tal delningar av sidan på facebook.

Du beskriver boken som den första kritiska granskningen på svenska av FN som organisation och FN-systemet som idé. Om du kokar ned din FN-kritik till ett par meningar. Vad är kärnan i den?

- Vi bör inte ha FN i centrum för den svenska utrikespolitiken. Idén om att alla stater gemensamt ska verka för en bättre värld är en chimär. Om Sverige såg ut som FN skulle hälften av våra riksdagsledamöter vara nominerade av landets Hells-Angels klubbar. FN har aldrig lyckats med sin grundläggande uppgift att förhindra en stats aggressioner mot en annan stat.

- Det här är en fråga som jag brinner för. Det handlar ytterst om grundläggande principer för den svenska utrikespolitiken.

Kommentera