Kandidatkollen (s)

Det är många namn som figurerar i efterdyningarna av [[Mona Sahlin|Mona Sahlins]] avgång. Allt eftersom kandidaterna tackar nej så kommer nya till. Som en service till våra läsare presenterar Makthavare.se Kandidatkollen – en lista över namn som förts fram som kandidater till det socialdemokratiska partiordförandeskapet och deras senaste besked.

Har vi missat någon eller missat ett besked så tar vi tacksamt emot kommentarer. Namnen presenteras i bokstavsordning och i olika färger. Rött för bestämt nej, Blått för tveksam eller hänvisning till valberedningen, Lila för kandidater som inte uttalat sig och Grönt för kandidater som säger sig ställa upp. Siffran sist i texten är de senaste odds som spelbolagen Ladbrokes respektive Unibet erbjuder på att personen blir nästa partiledare.

Artikeln uppdateras löpande när ny information tillkommer.

Thomas Bodström
Sannolikt mer populär som person än som justitieminister. Har meddelat från USA att han inte överhuvudtaget kan tänka sig att kandidera. (i.u.) – 15,0.

Mikael Damberg
Gruppledare för (s) i utbildningsutskottet. Hänvisar till valberedningen, men har inte uteslutit kandidatur. Meddelade den 17 februari på Facebook att han verkligen ville vara med ”och ta ansvar för den nystart som partiet behöver”. Favorittippad av [[Widar Andersson]] på Folkbladet i Norrköping. Förespråkas som en av tre kandidater av Aftonbladets ledarsida. Läs mer om Damberg här. 2,0 – 3,5.

Jan Eliasson
Tidigare diplomat och utrikesminister. Förespråkas av Piteå-Tidningens ledarsida, som en övergångslösning. Inga odds tillgängliga.

Charlie Hansson
Stod på plats 45 på Stockholms läns riksdagslista och har via sin blogg meddelat att han ”tror på det starkaste ledarskapet som går att frambringa”, och en ledare ”människor vill ställa sig bakom”; ”som lyckas formulera sitt budskap och samtidigt vara lyhörd mot andra”. Inga odds tillgängliga.

Peter Högberg
S-bloggare från Vimmerby. Har meddelat på sin blogg att han kandiderar. Inga odds tillgängliga.

Håkan Juholt
Gruppledare för (s) i försvarsutskottet. Ledde upproret mot partiledningen, men skrattat bort Makthavare.se:s fråga om han vill bli partiledare. Läs mer om Juholt här. 5,5 – (i.u.).

Morgan Johansson
Gruppledare för (s) i justitieutskottet. Har i Sydsvenskan skyllt valförlusten på [[Thomas Östros]]. Viftar för Aftonbladet bort frågan om partiledarskap med att han är i ett skede i livet där han har tre barn och ”har fullt upp med dem”. 13,0 – 15,0.

Ylva Johansson
Gruppledare för (s) i arbetsmarknadsutskottet. En av personerna i partiets innersta cirkel, det verkställande utskottet. Före detta skolmininster som slängde in nytt bränsle i brasan under julhelgen genom att meddela att hon står till valberedningens förfogande och vill vara med och leda partiet. Läs mer om Johansson här. 34,0 – 20,0.

Peter Karlberg
S-bloggare från Södertälje. Har sin dotter som kampanjledare på Facebook. Inga odds tillgängliga.

Anders Lago
Kommunalråd från Södertälje som har seglat upp som en dark horse trots att han inte sitter i riksdagen eller har någon tidigare erfarenhet från regeringsarbete. Har uppgett sig vilja ”fortsätta på något sätt med förnyelsen inom partiet”. (i.u.) – 20,0.

Pär Nuder
Tidigare bland annat samordningsminister och finansminister. Nuder har upprepade gånger lämnat besked att han har lämnat politiken sedan två år tillbaka och inte står till förfogande. Förespråkas av Östra Smålands ledarsida, där tidigare statsrådsberedningskollegan [[Peter Akinder]] jobbar. Läs mer om Nuder här. (i.u.) – 5,0.

Veronica Palm
Gruppledare för (s) i skatteutskottet. Nästfavoriten enligt Expressen bland socialdemokratiska förtroendevalda hänvisar till både betänketid och valberedning men har inte avböjt. Läs mer om Palm här. (i.u.) – 3,5.

Leif Pagrotsky
Har hunnit vara såväl statssekreterare som handels-, närings-, utbildnings- och kulturminister. Har för TV4 uppgett att “Ingen vettig människa vill bli partiledare”. Förespråkas av NSD:s, VF:s och Aftonbladets ledarsidor, samt – lite mer oväntat – av tidningen Cafés nätredaktör. Läs mer om Pagrotsky här. 6,5 – 30,0.

Lena Sommestad
Tidigare miljöminister och dark horse i ordföranderacet. Stöds genom ett upprop i UNT samt på sajten komigenlena.nu. Förespråkas av Arbetarbladets ledarredaktion. Läs mer om Sommestad här. 4,5 – 7,5.

Anders Sundström
Kommunalråd i Piteå kommun 1980-94, arbetsmarknadsminister 1994-96, näringsminister 1996-98, socialminister 7-26 oktober 1998 samt riksdagsledamot 1998 och 2002-04. Mellan 1998 och 2002 var han vd för Pitedalens Sparbank, därefter arbetande styrelseordförande i Sparbanken Nord. Sedan 2004 vd och koncernchef för Folksam. Har enligt Aftonbladets ledarsida ”visat att han inte är rädd för att ta risker och tänka nytt”, samt sägs ha ”mycket att bidra med i diskussionen om jobb och tillväxt”. Inga odds tillgängliga.

Karl-Petter Thorwaldsson
ABF-ordförande som lyfts fram bland annat av en gräsrotskampanj på Facebook, där Thorwaldsson låtit hälsa att han tycker sig sakna riksdags- och regeringserfarenhet. (i.u.) – 25,0.

Margot Wallström
Tidigare bland annat kulturminister och socialminister samt EU-kommissionär. Återkommande favorit som vid flera tillfällen bestämt avsagt sig all kandidatur, och börjar bli trodd. 26,0 – 15,0.

Sandro Wennberg
PR-konsult och bloggare. Bloggade om sin kandidatur och hälsade via samma kanal till valberedningens sammankallande [[Berit Andnor]]. Har efter julhelgen dragit tillbaka sin kandidatur till förmån för Charlie Hansson.

Sven-Erik Österberg
Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen. Har hänvisat till partiets inre arbete och valberedningen men inte avsagt sig kandidatur. I Dagens Nyheter 2011-01-12 framgår att, om han skulle få frågan från valberedningen, han då ska göra “ett väldigt, väldigt noggrant övervägande”. När TV4Nyheterna frågade honom om Dambergs besked svarade Österberg att han var lika intresserad av att ställa upp för partiet och ville också ”vara med in i framtiden”. Läs mer om Österberg här. 3,5 – 2,45.

Thomas Östros
Gruppledare för (s) i finansutskottet. Enligt uppgift har han själv sett sig som en av tre-fyra partiledarkandidater efter Sahlin, men utåt hänvisar han endast till valberedningen. 4,5 – 10,0.

* * *

Efter att [[Ibrahim Baylan]] mindre än tre veckor innan kongressen meddelat att också han lämnar sin post ska ombuden även välja en socialdemokratisk partisekreterare.

Elvy Söderström
Kommunstyrelsens ordförande, tillika kommunalråd, i Örnsköldsvik. Riksdagsledamot 1991-1994. Ledamot i partiets verkställande utskott sedan 2004 (suppleant 1997-2004) och partidistriktsordförande i Västernorrlands län. [[K-G Bergström]] beskriver henne som en ”drömkandidat”.

Kommentera