Palm eller Österberg tar över efter Sahlin – Om spelarna får välja

[UPPDATERAD] Makthavare.se har tittat igenom vadslagningsfirmornas odds om vem som kan tänkas ersätta [[Mona Sahlin]]. Och om man ska tro de politiska oddssättarna blir det Veronica Palm eller Sven-Erik Österberg som tar över efter Sahlin. Unibet har Palm som favorit till 4,5 gånger pengarna och Ladbrokes betalar tillbaka 2,8 gånger insatsen om det blir Österberg som tar över.

Att det råder osäkerhet om det politiska läget inom (s) är ingen nyhet. Det avspeglas också av oddsen som de båda spelbolagen Unibet respektive Ladbrokes har satt på spelet om vem som efterträder Sahlin som socialdemokraterna partiordförande.

I ett normalt politiskt läge brukar spelbolagen tillsammans med spelarna raskt sålla ut vem eller vilka som är de reella favoriterna i en politisk kamp, oavsett vad som skrivs i pressen och sägs av de politiska kommentatorerna. Men så har ännu inte skett. Det visas om inte annat av det faktum att oddsen hos de båda spelbolagen spretar vilt. Till exempel kan Palms 4,5 hos Unibet jämföras med att hon ger 13 gånger pengarna hos Ladbrokes. Och när inte ens de som sätter respektive spelar på politiska odds är överens om hur landet ligger, ja då är det ett rörigt läge, på allvar.

(Om Palm verkligen vore en het kandidat att ta över, och sannolikheten att hon gjorde det i början på nästa år vore stor, då skulle spelarna omedelbart utnyttja skillnaden i prissättning mellan de båda bolagen genom att satsa tungt på Ladbrokes högre odds på Palm och därmed också raskt trycka ned det till ungefär samma nivå som Unibets ligger på. Att så inte redan skett visar att Palm inte är den heta kandiat som Unibet gjort henne till, i alla fall inte i spelarnas ögon.)

Unibets odds:

[[Veroncia Palm]] 4,50

[[Sven-Erik Österberg]] 5,00

[[Niklas Nordström]] 6,50

[[Morgan Johansson]] 8,00

[[Carin Jämtin]] 8,00

[[Thomas Bodström]] 10,00

[[Ylva Johansson]] 10,00

[[Margot Wallström]] 10,00

[[Ilija Batljan]] 12,50

[[Mikael Damberg]] 12,50

[[Håkan Juholt]] 20,00

[[Nalin Pekgul]] 20,00

[[Jytte Guteland]] 25,00

[[Stefan Löfvén]] 25,00

[[Ulrica Messing]] 25,00

[[Pär Nuder]] 30,00

[[Leif Pagrotsky]] 30,00

[[Ilmar Reepalu]] 30,00

[[Thomas Östros]] 30,00

[[Urban Ahlin]] 50,00

[[Jan Eliasson]] 75,00

Ladbrokes odds:

Sven Erik Österberg 2,80

Morgan Johansson 4,00

Ylva Johansson 5,00

Leif Pagrotsky 7,50

Håkan Juholt 8,50

Thomas Bodström 10,00

Illmar Reepalu 13,00

Pär Nuder 13,00

Veronica Palm 13,00

Mikael Damberg 15,00

Ulrica Messing 16,00

Stefan Löfven 17,00

[[Anneli Hulthén]] 21,00

[[Helene Fritzon]] 26,00

Margot Wallström 26.00

[[Peter Hultqvist]] 26.00

[[Ylva Thörn]] 34,00

[[Wanja Lundby Wedin]] 34.00

Thomas Östros 51,00

Noterbart i den långa listan ovan är att inget av spelbolagen har satt ett odds på att det blir Södertäljes kommunalråd [[Anders Lago]] som tar över, vilket Makthavare.se ser som en miss då Lago får ses som en av de hetaste favoriterna till att ta över efter Sahlin, under förutsättning att hon omväljs av extrakongressen och sitter en eller två mandatperioder till på ordförandeposten. Redan nu förekommer för övrigt hans namn flitigt i medias spekulationer omkring vem som kan komma att ta över om Sahlin av omständigheterna tvingas avgå i början på nästa år.

UPPDATERING:

Under eftermiddagen skedde kraftiga rörelser på spelmarknaden i ett namn, riksdagsledamoten Mikael Damberg från Stockholms län. Hos Ladbrokes sjönk han plötsligt från 15,0 till 8,0, varvid spelbolaget tillfälligt stängde spelet på Damberg. Efter att återigen ha öppnat spelet på honom på söndagskvällen – efter Sahlins besked om att hon avgår på extrakongressen – är Damberg nu  andrahandsfavorit på Ladbrokes med oddset 4,0 gånger pengarna. Den enda som ligger lägre i skrivande stund (kl 18:15) är gruppledaren i riksdagen, Sven-Erik Österberg, som ger 3,25 gånger instasen. På tredje plats ligger riksdagsledamoten Morgan Johansson från Skåne med oddset 5,0.  Unibets motsvarande odds är i skrivande stund 5,0 på S E Österberg, 8,0 på  M Damberg och 8,0 på M Johansson.

—-

Fotnot: Oddsen i listan högst upp är inhämtade cirka klockan 20.00 lördagen den 13 november. Spelet rör vem som efterträder Mona Sahlin som partiledare, oavsett när det sker och oavsett hur länge hon sitter kvar.

Makthavare.se har frågat Ladbrokes om bolaget kan tänka sig att oddssätta ett spel på att Mona Sahlin avgår som partiordförande under 2011, alltså formellt på den extra partikongress som då genomförs. Om bolaget ställer ut ett odds på det återkommer Makthavare.se med en uppdatering av denna artikel.

Kommentera