Göran Persson Sveriges främste vapenlobbyist

Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen (Svenska Freds) har låtit frilansjournalisten [[Fredrik Quistbergh]] ta fram en rapport om ”det svenska militärindustriella komplexet” och tio av dess mäktigaste aktörer. På första plats hamnar tidigare statsminister [[Göran Persson]], i dag konsult för JKL.

På listan finns även [[Marcus Wallenberg|Marcus "Husky" Wallenberg]] (ordförande i Electrolux, Saab och SEB samt tidigare vd för Investor), [[Jan Nygren]] (tidigare SSU-ordförande och en gång tänkbar partiordförandekandidat, i dag pr-konsult och styrelseproffs), [[Thomas Tjäder]] (säkerhetspolitisk rådgivare, m-politiker och styrelseproffs), [[Jonas Hjelm]] (Senior Vice president och Chief Marketing
Officer på Saab, ordförande i Försvars- och Säkerhetsföretagen samt ordförande i ÖB:s samverkansråd), [[Katarina Tolgfors]] (kommunikationschef BAE Systems Bofors), [[Anders Florenius]] (ambassadråd och chef för svenska MoU-kontoret i Washington), [[Toni Eriksson]] (kommunikationsdirektör på Försvarets Materielverk, FMV), [[Gunnar Eliasson]] (pensionerad forskare och författare) och [[Christer Åström]] (tidigare försvarsreporter på SVT).

I rapporten framkommer att en av dem som varit inblandad och ”kommit med idéer” är [[Henrik Westander]], med ett förflutet på just Svenska Freds och i dag pr-konsult.

Kommentera